Style

Ljubav

Vavedenje Presvete Bogorodice - ženski praznik! (VIDEO)

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice, ovaj praznik u našem narodu se naziva i Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica, a smatra se ženskim praznikom.

Vavedenje Presvete Bogorodice - ženski praznik! (VIDEO) Screenshoot/youtube
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika.

Ona je prema predanju prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva. U Jerusalimu je još kao trogodišnje dete uvedena u hram gde se, pred Bogom i ljudima, zavetovala na devičanstvo.


Ovaj praznik u našem narodu se naziva i Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica, a smatra se ženskim praznikom. Posebno ga slave porodilje i žene koje ne mogu da rode, kako bi im Bogorodica zaštitila decu i podarila im porod.Verovanje i običaji:


Danas se ne započinju nikakvi važni poslovi, jer se veruje da je usečni dan. 

Pored toga ne bi trebalo uzimati noževe, makaze ili neka druga sečiva. Veruje se da će tako i čeljusti zveri preko predstojeće zime ostati zatvorena.

Na Vavedenje se posebno gleda kakvo je vreme.

Ako osvane sunčan dan, sledeća godina će biti lepa i sunčana. Sa druge strane, ako padne kiša, veruje se da će biti rodna godina, a jak vetar da je nerodna.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>