Ostalo

Smeno

Običaji srpskih domaćica! Šta zapravo znači: Tanjir se ne vraća prazan!

Običaji pravih srpskih domaćica! Šta zapravo znači "Tanjir se ne vraća prazan"? Kako je ovaj običaj nekada funkcionisao u stvarnosti...

Običaji srpskih domaćica! Šta zapravo znači: Tanjir se ne vraća prazan! Screenshoot/youtube

Sigurno ste nekada od njih čuli kako se “tanjir ne vraća prazan”. Ovo je samo jedan od lepih običaja koji se u našem narodu, doduše u sve manjoj meri, održao do danas.


Priča o ovom običaju vodi nas u ne tako davna vremena, kada su nam komšije bile bliske poput prijatelja i porodice. Kada vam zafali kašičica šećera, šolja brašna ili malo kafe, zatreba neko da vam pričuva decu, oni su bili ti koji bi vam bez problema izašli u susret i pomogli.

Kako ovaj običaj funkcioniše u stvarnosti?

Došla vam je komšinica ili neko od rodbine i doneo vam je tanjir pun sveže ispečene pite, proje ili kolača. Posle nekoliko dana, setite se da niste vratili tanjir, a kako se tanjir ne vraća prazan, napravićete neku poslasticu i uzvratiti znak pažnje.

Ovaj običaj zbližavao je komšije i rodbinu i gradili se se odnosi puni poverenja, bliskosti i uzajamne pomoći.Tanjiri sa đakonijama za novu snajku

Običaj je da  novoj snajki komšije i rodbina donose raznovrsna jela i poslactice tokom prvih dana braka. Donesu pun tanjir, popiju kafu i usput ispričaju novopečenoj domaćici recepte. Snajka pamti recepte, sprema jela, puni prazne tanjire i vraća ih u znak zahvalnosti, pokazujući time kako je postala prava domaćica.


 

Božićni post počinje u ponedeljak 28. novembra! Ovako se pravilno posti!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Volim Zrenjanin

Povezane vesti:


>