Zdravlje

Ljubav

Simptom koji pravi razliku između prehlade i gripa!

I prehlada i grip spadaju u grupu infekcija koje se prenose kapljičnim putem. Ovo je simptom koji pravi razliku između prehlade i gripa!

Simptom koji pravi razliku između prehlade i gripa! Svet PlusI prehlada i grip spadaju u grupu infekcija koje se prenose kapljičnim putem.

Međutim, dok prehladu izaziva više od 200 različitih virusa, uključujući i sezonske, gripu izaziva samo virus gripa.

Prehlada i grip, kao infekcije koje se prenose kapljičnim putem, dospevaju u do drugih tako što ih zaražena osoba izbacuje u svoju okolinu kijanjem i kašljanjem.

Udisanjem tih kapljica, zdrav čovek ih unosi u svoj organizam i na taj način dolazi do prenošenja bolesti na zdrave osobe. Takođe, možemo se zaraziti i ukoliko dodirujemo površine inficirane virusima.


Kako prepoznati da li se radi o prehladi ili o gripu?

Prehlada se veoma brzo širi i odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom i često ne dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema u odnosu na grip.

Ono što je takođe razlikuje od gripa jeste začepljenje ili curenje nosa i kijanje, kao simptomi koji se u slučaju zaraze gripom gotovo nikada ne pojavljuju.

Mogu se javiti i simptomi glavobolje, bolovi u grlu, kašalj, ali mnogo manjeg intenziteta i uglavnom se javljaju postepeno.

Simptomi gripa nastaju naglo i traju duže nego kod prehlade, uvek praćeni visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, osećajem umora i iscrpljenosti i suvim kašljem. Takođe, navedene simptome mogu pratiti i groznica ili drhtavica.
Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/danas.rs

Povezane vesti:


>