Zdravlje

Ljubav

Napitak od dunje koji ublažava kašalj! (RECEPT)

Napitak od dunje koji ublažava kašalj ima više vitamina C nego limun. Tanin i sluz dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. 

Napitak od dunje koji ublažava kašalj! (RECEPT) Svet Plus
Ovaj napitak se koristi za ublažavanje kašlja i pomaže kod stomačnih tegoba. Decenijama se dunja koristi u narodnoj medicini jer sadrži razne vitamine u izobilju, naročito vitamin C.

Tanin i sluz dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin utiče na kardiovaskularni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Koristi se plod, ali i seme i listovi dunje.

Dunja je opora pa se savetuje da se od nje prave sokovi, kompoti i sirupi, koji su jednako delotvorni u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Sam plod dunje obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.


Čaj od dunje

Najdelotvorniji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj, jer kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem.


Osim toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, a bogate su i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Za pripremu čaja od dunje potrebno je da semenke dunje prelijete ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoje i nakon toga popijete čaj.

Sok od dunje

Sok od dunje pomaže kod kašlja, astme i dijareje, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Pomaže i kod obilnih menstruacija.

Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih potom procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira, i najbolje deluje kad ga pijete pre jela.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazin novosti

Povezane vesti:


>