Ostalo

Sme�no

Tomindan, praznik posvećen Nevernom Tomi! (VIDEO)

Danas je Tomindan, praznik posvećen Nevernom Tomi! Kroz njegovu sumnju u vaskrsenje Gospoda Hrista, dobila se nova potvrda tog čudesnog događaja.

Tomindan, praznik posvećen Nevernom Tomi! (VIDEO) Screenshoot/youtube







Sveti apostol Toma jedan je od dvanaest velikih apostola. Kroz njegovu sumnju u vaskrsenje Gospoda Hrista, dobila se nova potvrda tog čudesnog događaja.

Vaskrsli Gospod ponovo se javio učenicima da bi uverio Tomu u svoje vaskrsenje. Gospod mu tad reče: Pruži ruku tvoju i metni u rebra moja i ne budi neveran nego veran.” Toma uzviknu: Gospod moj i Bog moj! (Jov. 20)

Posle silaska Duha svetog, apostoli su kockom odlučivali kuda će ići na propoved i sveti Toma dobi Indiju. Iako tužan što odlazi tako daleko, ohrabren Gospodom, mnogo je naroda tamo obratio hrišćanskoj veri, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope.





Sveti apostol Toma tragično je okončao svoj zemni život 

Između ostalih, obratio je i dve sestre, žene dvojice kneževa Tertijanu i Migdoniju. Obe sestre, posle mnogo nevolja, oslobođene braka poživele su bogougodno i u podvigu do smrti. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je apostol krstio ženu i sina Azana, osudio je svetitelja na smrt. Tako je svetitelj okončao svoj zemni život.


Pre smrti i on je, kao i drugi apostoli, bio čudesno prenet u Jerusalim na pogreb Presvete Bogorodice. Pošto je stigao kasno zamolio je da otvore grob Prečiste, ali njeno telo ne beše tamo. Gospod je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako sveti Toma svojim nepoverenjem utvrdi veru u vaskrsenje Gospoda, a svojom docnjom otkri čuveno proslavljenje Matere Božje.





U narodu se zbog ove povesti o svetom Tomi ustalilo da se česti nepoverljivci i sumnjičala zovu Nevernim Tomama.

Na Tomindan koji nije crveno slovo se obično nikud ne ide i postoji izreka: “Sveti Toma, sedi doma”.

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za “neverovanje” Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. Njegovom sumnjom u vaskrsenje Hrista (neverni Toma), dobijena je potvrda najčudesnijeg događaja u hrišćanstvu.

Ovaj svetac proslavlja se 19. oktobra.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>