Recepti

Ljubav

Krofne punjene kremom, džemom ili nekim slanim nadevom! (RECEPT)

Krofne punjene kremom, džemom ili nekim slanim nadevom, kao što su kačkavalj, pečenica, zdenka ! Evo šta je potrebno i kako ih napraviti…

Krofne punjene kremom, džemom ili nekim slanim nadevom! (RECEPT) Svet Plus




Potrebno za krofne:

oko 600 g brašna,
1 i po šolja mleka,
2 jajeta,
puno ulja,
kvasac,
1 prašak za pecivo,
2 vanilina šećera (nikad, nikad nije previše vanile ni u jednom slatkišu!) Izostaviti ako pravite slane.
kora limuna,



Nutela, Eurokrem, čokolada ili džem tj. pekmez od čega god želite ili kačkavalj, pršuta, pečenica, pečenica...







Priprema:

U toplo mleko stavite kvasac sa malo soli i malo šećera i pustite da nabubri.

U dubok sud sipajte brašno, malo posolite, dodajte prašak za pecivo i narendanu koru limuna, pa sve ove sastojke dobro izmešajte. Zatim dodajte dve kašike ulja, dva jajeta i kvasac razmućen u mleku, pa dobro umesite rukom (a čime drugim?).

Testo treba da bude mekano, a dobro je umešeno kad se samo odvaja od prstiju. Posudu pokrijte (najčešće je „obučem“ u plastičnu kesu, jer sam tako potpuno sigurna da se testo neće sušiti) i ostavite da nadođe. Premesite makar jednom i pustite da odstoji još desetak minuta.

Sad sledi razvlačenje testa za krofne, punjenje kremom, džemom i tako to…

Razvucite testo na debljinu od oko pola centimetra. Kad punite krofne, onda testo razvlačite na duplo manju debljinu od one na koju biste ga razvukli ako biste pravili prazne krofne. Nastavak procesa će vam pojasniti, zašto je tako.

Kad razvučete testo, na jednoj njegovoj polovini obeležite čašom rastojanja između dve krofne, pa na sredinu svakog obeleženog kruga stavite ono čime ćete krofne puniti.

Zatim drugom, neobeleženom polovinom testa prekrijte onu na koju ste stavili punjenje. Brdašca će vam jasno reći gde da sečete testo čašom.

Važno: čaša treba da bude napravljena od tankog stakla, jer ćete tako lakše seći testo, a ivice će se lepo priljubiti jedna uz drugu, što će sprečiti fil da iscuri tokom prženja krofni.

Ostavite isečeno testo da još malčice odstoji, nekih desetak minuta (na krpi, pokriveno drugom krpom), pa krenite sa prženjem.

Krofne pržite u puno dobro zagrejanog ulja (treba da plivaju u njemu), ali nikako ne pregrejanog (ako pregrejete ulje, može se desiti da se krofne isprže spolja, a unutra ostanu ‘žive’). Savet: kad ih stavljate u sud za prženje, okrenite ih naopako u odnosu na položaj u kojem su stajale na krpi – lepše će da nadođu tokom prženja.

Nikad ih ne ostavljajte same dok se prže, jer se vrlo brzo preprže, ako ne vodite računa o njima. Kad ispržite jednu turu, stavite krofne u činiju i odmah u ulje ubacujte drugu turu.

Dok se druga tura prži, prvu uvaljajte u mleveni šećer pomešan sa mlevenim vanilinim šećerom. Važno je da to uradite odmah, jer krofne brzo upiju svo ulje koje je ostalo na njima i šećer više nema za šta da se zalepi.

Naravno, najlepše su kad su vruće i tad je najslađe jesti ih uz hladno mleko. Kad se ohlade, slobodno ih „zalivajte“ nekim lepim belim vinom - piše danubeogradu.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/danubeogradu

Povezane vesti:


>