Zdravlje

Ljubav

Ako ste i vi žena koja previše misli, ovo su upozorenja!

Ako ste i vi žena koja previše misli, ovo su upozorenja za vas jer to nikako nije dobro! Previše razmišljanja vodi u alkoholizam i razbija emotivno zdravlje, potvrdilo je jedno istraživanje.

Ako ste i vi žena koja previše misli, ovo su upozorenja! Svet Plus






Mnogo žena previše misli, napisala je psiholog Suzan Nolen-Hoeksema. Višegodišnji istraživački rad H ove profesorke sa Jejla potvrdio je i da previše razmišljanja vodi u depresiju, u stanje blokade, nemogućnosti da se ide dalje. 

Žene koje previše misle, dodala je Nolen-Hoeksema, razbijenog su emotivnog zdravlja.

Još jedan podatak je zanimljiv za analizu – Nolen-Hoeksema je zaključila da žene lakše i češće upadaju u stanja ’previše razmišljanja’ nego muškarci. Čak 57 odsto žena preterano misli, dok je kod muškaraca taj procenat 43 odsto.


Šta donosi previše razmišljanja?


Istraživanje koje je prethodilo ovakvim zaključcima trajalo je više godina. Cilj je bio da se ispitaju negativne posledice mentalnog stanja ’naviranja misli jedne za drugom’.

U vremenu gde je multitasking poželjan i tražen, gde su krize i ratovi delom realnost, a delom i medijska pretnja, gde jedna recesija zamenjuje drugu, previše razmišljanja se čak i podrazumeva. I to, kako stvari stoje, za žene u većem procentu. Ali, sudeći po objavljenim rezultatima, malo toga dobrog donosi previše misli.






Rezultati nisu doneli ohrabrujuće informacije.


Ne čelu svih je podatak koji se odnosi na sklonost alkoholizmu. Tačnije, oni koji previše misle pre će se uhvatiti čaše. Preterane bujice misli koje su pokrenuli, recimo, sarkastični komentari prijatelja ili kolega, rodbine i poznanika, pokreću i bujicu negativnih osećanja. Takva osećanja vode u stanja stresa i napetosti koja traže ’oslobođenje’ od tenzije. Alkohol, lekovi, depresija ili anksioznost česti su simptomi i posledice previše razmišljanja. Profesorka Nolen-Hoeksema navodi i primere pokušaja samoubistva.


Još upozorenja

Što se tiče perioda u životu kada čovek više razmišlja i skloniji je da živi sa navalama misli, poređenja i analiza, istraživanja su istakla mlađe doba.


Osobe starosti od 45 do 55 godina takođe pate od previše razmišljanja





Epidemija previše razmišljanja primećena je kod mladih osoba. Čak 73 odsto osoba starosti od 25 do 35 godina živi sa svakodnevnom navalom misli. Osobe starosti od 45 do 55 godina takođe pate od previše razmišljanja, ali svaka druga (52 odsto). Zanimljivo je da se u 65. ili 75. godini života umiruju misli i primećeno je da samo 20 odsto ovog dela populacije previše razmišlja.

Ono što je posebno poučno, a na šta ovo istraživanje ukazuje, i to uglavnom kod žena, jeste da:

previše razmišljanja vraća u neprijatne događaje iz prošlosti;
previše razmišljanja je uzrok depresivnom razumevanju stvarnosti i aktuelnih dešavanja;
osoba koja previše razmišlja ne vidi budućnost kao svetlu i lepu;
koga svakodnevno preplavljuju misli, uglavnom ne može da konstruktivno rešava tekuće probleme ili da primeni neko rešenje koje je dobro i provereno.



Muškarci, naravno, nisu zaštićeni od previše razmišljanja. Takođe su skloni da svoje misli ’utope’ u alkoholu, ali žene su ipak ubedljivije.

Profesorka nije optimista. Naprotiv! Veruje da će digitalno vreme koje je tu, i tek dolazi, biti posebna inspiracija i pokretač na previše razmišljanja. Ovakva mentalna opterećenost i napetost tražiće i dalje načine da se rasterete. Iako profesorka Nolen-Hoeksema nije doživela starost i radila je u vreme začetaka digitalnog doba, predvidela je epidemiju misli i upozorila žene da se čuvaju previše razmišljanja.

Dobra vest je da ima načina da se prevaziđe ovakav stil života. Postoji mnogo isprobanih tehnika koje su delotvorne, napisala je profesorka 2003. u knjizi Žene koje previše misle (Woman Who Think Too Much).

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: To sam ja

Povezane vesti:


>