Ostalo

Sme�no

Preobraženje Gospodnje: Dan kada se ne mrsi! (VIDEO)

Preobraženje Gospodnje Srpska pravoslavna crka i njeni vernici obeležavaju 19. avgusta! Dan kada se preobražava list u gori i kamen u vodi i dan kada se ne mrsi.

Preobraženje Gospodnje: Dan kada se ne mrsi! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Preobraženje Gospodnje spada u 12 velikih Hristovih praznika. Na ovaj dan kobeležava se sećanje na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada je on najajvio svoje potonje stradanje i slavu.


“Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu”, piše u verskim knjigama.


Običaj je da se na ovaj praznik u crkvu ponese malo grožđa ili nekog drugog voća, kako bi se osveštalo kao znak zahvalnosti Bogu na plodovima.

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija.







Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.


U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba.

Onoga ko ovo ne poštuje i posle Preobraženja se kupa, uješće zmija, ili će se “pre’laditi i zakačiti neku boleštinu”.






Osim toga, postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava, pa se kaže: Preobražava se i voda i gora.



Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom. Danas se grožđe deli i na groblju za pokoj duša mrtvih. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pevaju pesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

Veruje se i da se na veliki praznik Preobraženje i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava, a ko to vidi i drugom obelodani - izgubiće razum.

Prema starom verovanju, na ovaj praznik ne treba spavati ni plakati, jer tako privlačmo neprijatna osećanja tokom cele godine.

Postoji i stari običaj da se na ovaj praznik beru lešnici koji se kasnije koriste kao prirodni lek.

Prema starom običaju, devojke i žene danas treba da započnu neki posao kako bi im u narednom periodu sve išlo od ruke.






Postoji običaj da u ponoć treba pogledati u nebo i pomoliti se za zdravlje i blagostanje.

Ikona Preobraženja nalazi se često na ikonostasima. Na njoj je predstavljen Hristos na gori, okružen svetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji.

Praznik Preobraženje slavi se na istoku od sedmog veka. Zapadna crkva unela ga je u svoj kalendar tek 1457. godine, i to u slavu pobede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>