Ostalo

Sme�no

Blaga Marija mirosnica ravnoapostolska: Ispoštujte običaje! (VIDEO)

Danas je Blaga Marija, u Žitijima svetih spominje se kao “mirosnica ravnoapostolska”. Ispoštujte običaje iako u kalendaru nije obeležena kao crveno slovo.

Blaga Marija mirosnica ravnoapostolska: Ispoštujte običaje! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




 Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Blagoj Mariji.

Blaga Marija je veoma poštovana u srpskom narodu, naročito među ženama. U kalendaru nije obeležena kao crveno slovo, ali se podjednako poštuje kao Ognjena Marija i Sveta Petka.

Blaga Marija je poreklom iz Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Nakon toga je postala njegova učenica, pretila ga je i slušala njegove propovedi.




Crveno jaje za Hristovo vaskrsenje

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gde je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

U Žitijima svetih spominje se kao “mirosnica ravnoapostolska”. Tri puta je posetila Isusov grob, a zajedno sa Presvetom Bogorodicom je tugovala pod raspetim Hristom.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>