Zdravlje

Ljubav

Beli pirinač je najbolje spremati u kombinaciji sa sledećim namirnicama!

Beli pirinač je najbolje spremati u kombinaciji sa sledećim namirnicama jer tako poboljšavate nutritivni profil obroka. Ovo je posebno važna kombinacija hrane za ljude koji slede vegetarijansku ili vegansku ishranu.

Beli pirinač je najbolje spremati u kombinaciji sa sledećim namirnicama! Svet Plus




Pirinač je osnovna hrana u mnogim kulturama, a više od 60% svetske populacije jede pirinač svakog dana.



U poređenju sa smeđim pirinčem, beli pirinač nudi manje hranljivih materija, uključujući minerale, vitamine i dijetalna vlakna. Međutim, beli pirinač se i dalje više konzumira od smeđeg pirinča.

Beli pirinač nudi manje kalorija, manje ugljenih hidrata, masti i dijetetskih vlakana i manje mineralnog fosfora, ali bogatiji je vitaminom B. Prilikom pripreme obroka razmislite o tome da ga servirate u kombinaciji sa hranom bogatom dijetalnim vlaknima i mineralima kako biste poboljšali nutritivni profil obroka.


Pirinač graškom i pasuljem

Grašak i pasulj su bogati dijetalnim vlaknima, antioksidantima i drugim jedinjenjima. Kada su grašak i pasulj upareni sa pirinčem  formira se kompletan protein. Kompletan protein je onaj koji obezbeđuje svih devet esencijalnih aminokiselina u dovoljnim količinama. Ovo je posebno važna kombinacija hrane za ljude koji slede vegetarijansku ili vegansku ishranu.


Pirinač sa povrćem i mesom

Prema smernicama za najpravilniji obrok otprilike polovina vašeg tanjira treba da bude ispunjena povrćem i voćem bez skroba, četvrtina vašeg tanjira proteinima poput mesa, ribe ili živine, a četvrtina žitaricama poput belog pirinča. Ovo podstiče fleksibilnost i raznovrsnost hranljivih materija. Poslužite četvrtinu tanjira belog pirinča sa pola tanjira kuvanog spanaća i četvrtinu tanjira ribe za brzu, uravnoteženu večeru.





Pirinač i riba

Konzumiranje ribe najmanje dva puta nedeljno povezano je sa zdravljem srca, nerava i jetre. Pored toga, riba je važan izvor proteina, antioksidanasa i antiinflamatornih hranljivih materija, uključujući omega-3 masne kiseline dobre za srce.






Pirinač i paprika

Pametan način da uživate u belom pirinču je u kombinaciji sa paprikama. Napravite paprike punjene pirinčem i dobićete kompletan obrok.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazin novosti

Povezane vesti:


>