Zdravlje

Ljubav

Čia semenke pomažu kod varenja, jačanja srca, kostiju, izgleda kože!

Čia semenke pomažu kod varenja, jačanja srca, kostiju, izgleda kože i još mnogo toga. Čia semenke su popularne jer su hrana za sportiste. Studije su pokazale da je konzumacija tih semenki bolja od sportskih napitaka, kada je u pitanju poboljšanje performansi tokom vežbanja.

Čia semenke pomažu kod varenja, jačanja srca, kostiju, izgleda kože! Svet Plus




Evo zašto bi trebalo da čia semenke da uključite u svoju ishranu:


Pomažu pri varenju

Čia semenke mogu da ispune do 44 odsto vaših potreba za vlaknima tokom dana. Pošto čia semenke obiluju vlakanima, one rade na poboljšanju opšteg varenja. Bilo da je u pitanju prevencija zatvora ili zdravije pražnjenje creva, sadržaj vlakana u čia semenkama može popraviti bilo šta. Osim toga, služi i kao prebiotik koji podstiče korisne bakterije u crevima. Ne samo to, čak i radi na apsorpciji prave količine vode, koja vam pomaže da se osećate siti tokom dužeg vremenskog perioda. Pomaže da se oslobodite svih navika prejedanja.



Doprinose zdravijem izgledu kože


Čia semenke su izuzetno bogate antioksidansima, koji efikasno deluju u borbi protiv slobodnih radikala. Time se izbegava bilo kakvo oštećenje kože, usled štetnih slobodnih radikala i sprečava oksidativni stres. Osim toga, takođe pomažu pri brzoj popravci tkiva i zaštiti od bilo kakvog potencijalnog oštećenja kože. Čia semenke su jedna od najbogatijih namirnica kada je u pitanju sadržaj antioksidanata. Morate razmisliti o tome da ga dodate svojoj ishrani, kako biste sprečili bilo kakve rane znake starenja i zaštitili kožu od bilo kakvog oštećenja usled uticaja životne sredine.





Jača srce


Čia semenke su izuzetno bogate antioksidansima, vlaknima, kao i mastima, koji su odlični za srce.  Ne samo da učestvuju u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, već i pomažu u njihovom lečenju. Poznato je da sprečava bilo kakve znake upale i istovremeno drži holesterol i krvni pritisak pod kontrolom. Uz velike količine omega-3 masnih kiselina, čia semenke aktivno snižavaju krvni pritisak, kontrolišu nivo holesterola i sprečavaju upale. Ovo minimizira svaki rizik od koronarne bolesti srca.



Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi

Čia semenke mogu aktivno da pomognu u upravljanju nivoom šećera u krvi u telu. Studije su pokazale da uz obilje alfa-linolenske kiseline i vlakana, čia semenke mogu pomoći u upravljanju normalnim nivoom šećera u krvi. U stvari, takođe pomaže u borbi protiv dijabetesa tipa 2.


Povećava energiju 


Čia semenke su popularne jer su hrana za sportiste. Studije su pokazale da je konzumacija tih semenki bolja od sportskih napitaka, kada je u pitanju poboljšanje performansi tokom vežbanja. Takođe, nema nepotrebnih konzervansa, šećera i dodatih aroma u poređenju sa sportskim pićima, što ga čini iznenađujuće efikasnim sastojkom energetskih pića.

Čia semenke su takođe veoma bogate proteinima, koji pomažu telu da izgradi mišićnu masu, dok istovremeno povećava snagu. Studije su dokazale da su čia semenke odličan obrok nakon treninga, jer promovišu obnavljanje mišićnog tkiva i efikasno smanjuju vreme oporavka mišića.





Dobre su za zdravlje kostiju


Čia semenke takođe dokazano jačaju kosti. U stvari, poznato je i da pomažu kod ozbiljnih stanja, poput osteoporoze. Sa velikom količinom kalcijuma i mangana, čia semenke deluju kao hrana za kosti. To je zato što kalcijum igra glavnu ulogu u održavanju čvrstoće i gustine kostiju. Uz to, mangan igra veoma važnu ulogu u metabolizmu kostiju.



Pomažu pri mršavljenju


Čia semenke su prirodno bogate proteinima i pomažu u sagorevanju masti, dok ujedno efikasno kontrolišu glad i apetit. U stvari, studije su pokazale povećanje gubitka težine, povećanjem unosa čia semena. Deluje tako što obuzdava želju za hranom, dok istovremeno smanjuje ukupan unos kalorija. Druga studija dokazuje da semenke čia smanjuju nivoe grelina, hormona odgovornog za stimulaciju gladi. Međutim, najbolji deo je da čia semenke smanjuju glad dok održavaju nivo energije u telu.






Poboljšava oralno zdravlje


Čia semenke su bogate kalcijumom, fosforom, cinkom i vitaminom A, koji pomažu u opštem poboljšanju zdravlja zuba i usne šupljine. Kalcijum kao gradivni element zuba radi na održavanju opšteg zdravlja, dok cink pomaže u prevenciji kamenca i mineralizaciji zuba zbog plaka. Cink je takođe pun antibakterijskih svojstava, što pomaže u prevenciji lošeg zadaha. Vitamin A i fosfor su takođe izuzetno važni za bolje i jake zube.



Lako se mogu dodati vašoj svakodnevnoj ishrani


Još jedna izuzetna prednost koju imaju čia semenke je da ih je neverovatno lako uključiti u našu svakodnevnu ishranu. Imaju skoro ukus kao seme maka. Osim toga, imaju moć da isporuče neverovatnu teksturu vašoj hrani. Ne moraju se prethodno kuvati, što ih čini zgodnim dodatkom gotovo svim vašim receptima. Jedite ga sirovog ili ga jednostavno pospite na deserte, pirinač, jogurt, povrće, smutije, žitarice ili čak sokove; oni će se uklopiti bez prevladavanja ukusa. Osim toga, imaju sposobnost da apsorbuju vodu, tako da zapravo možete koristiti čia semenke da poboljšate konzistenciju vaših soseva, a mogu se koristiti kao zamena za jaja u vašim receptima.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Pinkvilla

Povezane vesti:


>