Region

Svet

YU GRUPA: Proslava velikog jubileja na Tašmajdanu 10. septembra 2022!

Članovi benda YU GRUPA, vole da naglase da ih „samo ljubav i jednostavnost“ održavaju svih ovih godina. Proslava velikog jubileja na Tašmajdanu 10. septembra 2022!

YU GRUPA: Proslava velikog jubileja na Tašmajdanu 10. septembra 2022!

YU GRUPA, najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije, 10. septembra na Tašu pravi veliki muzički događaj, na kome će obeležiti važan jubilej, 50 godina postojanja u krugu svojih prijatelja, kolega i verne publike.

Ovom velikom bendu u svakom smislu, na bini će se pridružiti veliki broj muzičara, kolega iz cele Jugoslavije, koji će se svi predstaviti tokom uzbudljive i dinamične kampanje za koncert, koja će trajati celo leto, uz pregršt iznenađenja. 

Članovi benda YU GRUPA, vole da naglase da ih „samo ljubav i jednostavnost“ održavaju svih ovih godina.

O YU GRUPI, Peca Popović je rekao i ovo: 

„Godine kad je muzika bila važna, a ne bućkuriš, vode u prošlost. 

U dane kad je nastala YU GRUPA. 

Svedok sam, znam ih od početka, praktično pre velikog Praska! 


Stvarnost ume da se ponekad razbije o čvrstinu pene sećanja. 

Navala uznemirene sete podseća me da se u istini YU GRUPE nalazi puno moje životne istine. 

Sve najlepše što se moglo doživeti u domaćem roku, ja sam proživeo uz Jeliće i njihove saučesnike u tom velikom putovanju kroz vreme i iskušenja.

Uspeli jer su nadigrani tek pošto se nisu odrekli beskompromisnosti, voljeni jer na bini nikad nisu pobeđeni, poštovani jer su ostali pošteni...“ YU GRUPA je bend koji najduže postoji na ovim prostorima i koji je prvi počeo da kombinuje rok muziku sa elementima tradicionalne muzike sa balkanskih prostora. 

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa neuništivom braćom Žikom i Dragim Jelićem, prošavši kroz brojne faze i postave, gde je poslednje tri decenije treći stožer gitarista Petar Jelić, YU GRUPA je objavila niz značajnih albuma, od prvenca „YU Grupa“ (1973) do poslednjeg „Evo stojim tu“ (2016), na kojima su, kao i na nekoliko singlova, zabeležene antologijske pesme, kakve su „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Kosovski božuri“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Dunavom još šibaju vetrovi“. Na jubilej od pola veka objavljuje se boks set od svih 13 albuma, ukupno 134 pesme, zajedničko izdanje PGP RTS-a i Jugoton/Croatia records. 


YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom Idejni posed. Na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga” 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali YU GRUPA. Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike.

Koncert zajedno organizuju Studio Berar iz Novog Sada i Marsh Production iz Beograda.

Budite deo istorije rokenrola i dođite da uživate u vanvremenskim rok hitovima. 


Karte za koncert možete nabaviti na prodajnim mestima TICKETS i GIGSTIX.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>