Style

Ljubav

Ona ruši sve predrasude! Viktorije Salsedo nema ruke i jednu nogu!

Ona ruši sve predrasude! Viktorije Salsedo nema ruke i jednu nogu! I pored invaliditeta, ova mlada devojka je prošle godine odlučila da se prijavi na takmičenje za Mis Ekvadora...

Ona ruši sve predrasude! Viktorije Salsedo nema ruke i jednu nogu! Foto: vicco_salcedo




Da na kraju tunela uvek postoji svetlost i da i iz najgore situacije treba izvući samo ono dobro, dokazuje i životna priča Viktorije Salsedo (26), modela iz Gvajakile u Ekvadoru.

Ova devojka je do svoje pete godine vodila život kao i njene vršnjakinje, ali se 11. novembra 2001. godine sve promenilo.

Viktorija se igrala u svojoj sobi i metalnom šipkom slučajno dodirnula žicu koja je bila pod visokim naponom. Strujni udar izazvao je opekotine trećeg stepena, tako da su doktori morali da joj amputiraju obe ruke i levu nogu. Odrastajući samo sa jednom nogom i bez ruku, Viktorija je prvo morala ponovo da uči sve osnovne zadatke.

Jedini preostali ud, Viktorija naziva "čarobnom nogom", jer je pomoću njega, kako kaže, stekla nezavisnot.





Posle nesreće, ugrađene su joj dve proteze umesto ruku, ali ih nikad nije volela. Kako je rasla, bilo joj je teško da razvije svest o tome da se razlikuje od drugih.

- Razmišljala sam puno o tome šta bih prvo uradila da imam ruke. Ali, znam da je to nemoguće, tako da me takve misli više ne muče - kaže Viktorija Salsedo .

I pored invaliditeta, ova mlada devojka je prošle godine odlučila da se prijavi na takmičenje za Mis Ekvadora i sruši sve predrasude. Na taj način želela je da pošalje poruku i podigne glas za sve one koji sumnjaju u sebe.




Uprkos naporima, Vikorija nije uspela da se plasira među 10 finalistkinja za Miss Ekvadora, međutim, svojim pojavljivanjem ova devojka je uradila mnogo više od toga. Viktorija je sa organizatorim Izbora za Mis razgovarala o osobama sa invaliditetom i njihovim snom da i one jednog dana budu krunisane.

- Najmoćnije oružje koje ljudsko biće ima je otpornost i sposobnost da se prilagodi novim okolnostima i izvuče samo najbolje iz svake situacije - poručuje Viktorija i dodaje:

- Sve je u stavu prema životu i verovanju u sebe. Ja sam žena sa snovima i ako ne uzmem stvar u svoje ruke, niko to neće uraditi umesto mene.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Ona

Povezane vesti:


>