Ostalo

Sme�no

Ventilator pogrešno koristite! Evo kako da se rashladite zaista!

Leto je uveliko počelo, a ovih dana izgleda da letnja žega postepeno dostiže svoj maksimum. Ventilator pogrešno koristite! Evo kako da se rashladite zaista!

Ventilator pogrešno koristite! Evo kako da se rashladite zaista! Svet Plus





Ventilatore pak ne možete samo uključiti i očekivati da će oni uraditi sve, budući da oni nisu magični štapić. Žalbe na ove uređaje koji ne vrše svoj posao su učestale, ali to je jedino zato što ih možda ne koristite pravilno.



1. Najbolji ugao

Ventilator koji je uključen na sred sobe ne znači preterano mnogo. Vi bi trebalo prvo da shvatite da on ne rashlađuje vazduh dodatno kao što to radi klima, već samo isti vazduh koji je u prostoriji vrti u krug. Soba koja je pretopla teško da se može značajnije rashladiti pomoću ovog uređaja. Najbolji ugao će ipak malo olakšati stvar. Ugao prostorije koji je najhladniji i koji nije na direktnom udaru sunca je zato najbolji za postavljanje vašeg ventilatora.

 
2. Otvoren prostor

Veliki broj ljudi zatvara prozore pa pali ventilator, što nema nikakve logike. Rashlađenje je moguće tek ako vazduhu omogućite da slobodno cirkuliše po prostoriji. Ventilator tako postavite odmah pored prozora, iako zvuču šašavo. On će nov hladniji vazduh koji ulazi spolja vrteti po prostoriji, a ustajao topao vazduh će izbacivati kroz prozor, tako da u tom slučaju itekako ima logike.



3. Pokretni ventilatori

Ventilator kada kupujete obavezno vodite računa da li se okreće ili ne. Onaj koji je fiksiran će samo u jednom smeru duvati i vazduh neće cirkulisati kroz ostale delove prostorije. Prilikom kupovine uvek se odlučite za onaj koji se rotira sa jednog dela prostorije na drugi, budući da je neuporedivo korisniji. Čak i najjeftiniji uređaji imaju ovu funciju, tako da se ne zalećite da kupite prvi na koji naiđete.






4. Kockice leda

Narod se dovija na visokim temperaturama kako god zna i ume. Kockice leda iz vašeg zamrzivača su dobitna kombinacija i kad već nemate klimu, bar se potrudite da nikada ne ostanete bez leda. Led stavite u posudu direktno ispred ventilatora i neka vazduh bije u njega. Talas svežine koju led sa sobom nosi brzo ćete osetiti i na svome telu.


5. Štedite struju

Ventilator koji radi dan i noć ničemu ne vodi. Računi će vam u tom slučaju biti identični kao i pri kupovini klime, pa je bolje da ste je ugradili i jednom završili sa vrućinama. Struja koja se neće enormno trošiti je mogića na sledeći način.

Vi nemate potrebu da ostavljate uključen ventilator kada niste tu, tako da ga uvek isključite kada izlazite iz kuće, ili čak i iz iste prostorije. On će trošiti najmanje struje kada je uključen na najnižoj jačini iako duže radi. Pri kupovini ovih uređaja nemojte se voditi samo cenom, pošto ne znači uvek da je ono što je najskuplje i najbolje. U prodavnici isprobajte kako duva onaj na najmanjoj jačini. Ventilator iz običnog marketa može biti tako efikasniji od mnogih skupljih verzija.


6. Skinite prašinu

Letnja žega je naterala sve one bez klime da izbunare po tavanima i ostavama stare ventilatore. Oni su puni prašine ukoliko ih ne prebrišete pre upotrebite. Prašinu će tako dodatno razbacati po celom stanu, a mogu i da se pokvare. Savet je da svake godine proverite u kom stanju je vaš rashladni uređaj i da ga prebrišete.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Srećna Republika

Povezane vesti:


>