Zadruga

Parovi

Tri namirnice u kojima ima više soli nego u čipsu!

Tri namirnice u kojima ima više soli nego u čipsu! Kuhinjska so sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u telu ali...

Tri namirnice u kojima ima više soli nego u čipsu! Svet Plus
Uprkos tome što kuhinjska so sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u telu, dobro je poznato da prekomerno unošenje soli u organizam nije zdravo.

Previše soli u svakodnevnoj ishrani može da bude uzrok srčanih, plućnih i bubrežnih bolesti, a osim toga, puno soli uzrokuje i zadržavanje vode koje se manifestuje kao nadutost, povećanje težine ili natečenost.

Ipak, to nas ne sprečava da i dalje konzumiramo velike količine soli preko slanih namirnica poput čipsa do naizgled "zdravih" namirnica koje je sadrže u velikim količinama, a koje ne smatramo tako slanim.

Na čuđenje mnogih, ove tri namirnice sadrže mnogo više soli od kesice čipsa i trebalo bi da smanji njihova konzumacija:

Nemasni sir

Samo pola šoljice ovog sira sadrži čak 270 miligrama soli. Otprilike pola šoljice je količina koju unesemo tokom jednog obroka. Drugim rečima, nemoguće je da se ne pretera sa unosom prevelike količine soli u organizam ako se jede nemasni sir.


Kukuruzne i ovsene pahuljice

Kukuruzne i ovsene pahuljice mnogima su omiljeni doručak koji gotovo nikada ne povezujemo sa soli. Ali imajte na umu pri odabiru ovih namirnica da neke žitarice imaju više natrijuma u sebi nego čips. Na primer, jedna šoljica kukuruznih pahuljica ima 270 miligrama natrijuma, što čini 12 posto preporučene dnevne doze.Integralni hleb

U zavisnosti od toga o kojoj vrsti je reč, jedna kriška integralnog hleba sadrži između 100 i 200 miligrama soli. Drugim rečima, konzumacijom svega dve kriške hleba dnevno u organizam ćete da unesete više soli nego s jednom kesicom čipsa.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/blic žena


>