Region

Svet

Region

Sumrak u bečkom haustoru, 30. aprila samo na RTS-u!

Dokumentarni film „Sumrak u bečkom haustoru“, režisera i scenariste Mladena Đorđevića, premijerno prikazan na FEST-u 2020. godine, imaće svoju TV premijeru na Prvom programu RTS-a, u subotu, 30. aprila u 23.00h.

Sumrak u bečkom haustoru, 30. aprila samo na RTS-u! Foto: Promo
Poznat po nagrađivanom igranom filmu Život i smrt porno bande iz 2009. i dokumentarcu Made in Serbia iz 2005. godine, novu temu za dokumentarni film Đorđević je pronašao u blizini, u Austriji. Inspirisan romanom Darka Markova, reditelj otvara vrata publici u svet gastarbajtera i koračajući zajedno sa njima, u crnohumornom stilu prikazuje njihove živote. Darko Markov je jedan od glavnih aktera ovog filma, a poznat je i po monodrami koju je u Beču napisao i režirao.


Nizom kulturnih manifestacija grad Beč obeležava pedeset godina od dolaska gastarbajtera iz socijalističke Jugoslavije u Austriju. Austriji je bila potrebna radna snaga, pa je ugovorom dogovoren prijem velikog broja radnika iz SFRJ. U isto vreme nova vlast, u skladu sa politikom povećanja poreza i smanjenjem socijalnih davanja, uvodi nove poreze taksistima. Nameti su veliki, te je mnogim taksistima budućnost ugrožena.


Ovo naručito pogađa ljude sa Balkana, pošto veliki broj njih živi od taksija. Sa tim problemom se suočavaju pisac Darko Markov i dvojica taksista Milenko i Goran. Njih trojicu na različite načine povezuje vračara Vladica iz istočne Srbije. Iza raskošnih bečkih fasada krije se svet autsajdera i očajnika o kojima Markov pravi predstavu.


„Sumrak u bečkom haustoru“ odneo je dve nagrade na FESTU 2020. godine - Politikinu nagradu Milutin Čolić, i nagradu publike za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu koja se dodeljuje u saradnji sa delegacijom EU u Srbiji.


Scenarista i reditelj je Mladen Đorđević.

Direktor fotografije je Dalibor Tonković, montažeri Pierrin Basquiera i Milan Jakonić, a autorka muzike Janja Lončar. Producenti filma su Mladen Đorđević i Nevena Savić.

Uloge: Darko Markov, Milenko Radosavljević, Goran Pavlović, Vladica Milosavljević 


Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>