Zdravlje

Ljubav

Ako spadate u neku od ovih grupa, kafa ne sme biti na vašem meniju!

Ako spadate u neku od ovih grupa ljudi, kafa ne sme biti na vašem dnevnom meniju jer može ostaviti ozbiljne posledice na vaše zdravlje.

Ako spadate u neku od ovih grupa, kafa ne sme biti na vašem meniju! Svet Plus
Kafa je mnogima omiljeni napitak, pa iako je dokazano da može da bude korisna u većini slučajeva, postoji određena grupa ljudi koja bi trebalo da ovaj napitak zaobilazi u širokom luku.

Ako spadate u neku od ovih grupa, konzumiranje kafe bi na vas moglo da ostavi negativne posledice,jednoglasno se slažu nutricionisti.

 
1. Osobe koje pate od upale creva

"Kofein može da ubrzaprobavu, a isto tako i poveća šansu da dođe do dijareje, koji je jedan od glavnih simptoma upalne bolesti creva", pojašnjava nutricionistica Angel Planels.2. Osobe koje imaju glaukom

"Intraokularni pritisak može da poraste kod osoba koje imaju glaukom kada konzumiraju kafu, ako je verovati istraživanja. Stručnjaci zato savetuju da se u tom slučaju smanji unos kofeina ili čak da se izbegava, ali, takođe smatraju da je potrebno provesti dodatna istraživanja", dodaje Planels.3. Osobe koje pate od bolesti srca

Kako kofein iz kafe može uzrokovati trenutan porast krvnog pritiska i ubrzati rad srca, važno je da svaka osoba koja je u prošlosti imala problema sa srcem pripazi i razgovara sa lekarom koliko kafe sme da popije, naglašava Keli Mekgrejn, nutricionistica.4. Trudnice

"Američko udruženje ginekologa savetuje da trudnice ne bi trebale da piju više od 2 šoljice kafe u danu kako bi smanjile rizik od pobačaja i preranog porodjaja. Ipak, studija objavljena prošle godine kaže kako ne postoji sigurna količina kafe za trudnice i da bi svaka trudnica trebala razgovarati sa svojim ginekologom o tome", navodi Heikinen.


5. Doilje

"Kako je kofein diuretik, moguće je da bi majka koja doji mogla da pati od dehudratacije usled prevelike konzumacje kafe."

6. Osobe sa poremećajem spavanja

"Jasno je da ćete nakon neprospavane noći prvo posegnuti za šoljicom kafe, ali upravo ta navika može voditi ka začaranom krugu nespavanja i dnevnog umora. Čak i ako mislite da popodnevna kafa ne remeti vaš san, ona to ustvari može učiniti. Savet je da poslednju kafu pijete 6 sati pre odlaska u krevet", navodi Heikinen.7. Osobe koje pate od anksioznosti i napada panike

"Kofein je stimulant koji može pogoršati anksioznost, a ako od nje često patite, razmislite o tome da smanjite unos kofeina", upozorava Mekgrejn.
Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/ordinacija.hr

Povezane vesti:


>