Ostalo

Smeno

Običaji za drugi dan Vaskrsa! (VIDEO)

Običaji za drugi dan Vaskrsa ili Vaskršnji ponedeljak! Ova nedelja ima jedan vrlo raširen naziv "Bela nedelja", jer spada u "trapave sedmice", tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak.

Običaji za drugi dan Vaskrsa! (VIDEO) Screenshoot/Youtube
Vaskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa. Ova sedmica se takođe naziva i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi.

Ova nedelja ima i još jedan vrlo raširen naziv "Bela nedelja", jer spada u "trapave sedmice", tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak.

Vaskršnji ponedeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle nedelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Vaskrsa, budući da im je uskrsna nedelja prvi dan. Tako se Vakršnji ponedeljak se ubraja u pokretne praznike.

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja.To je, takođe dan kada se praktikuju razni običaji bogosluženja na taj dan su ista kao i za Vaskrs.

Na primer, vojvođanskim selima, se zadržao običaj polivanja devojaka na vaskršnji ponedeljak. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Prema tradiciji svaki gost bi dobijao obojeno jaje, a u mnogim mestima bi se organizovale litije.

U manastiru Hilandar bi po završenoj službi rano ujutru monasi izlazili iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice i onda bi laganim hodom u povorci, pojali svo vreme tropare Bogorodici i obilazili mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda bi se vraćali u manastir i ponovo ulaze u hram.

Inače, Vaskršnji utorak, prema narodnom verovanju, predstavlja jedini dobar utorak u godini. Stariji ljudi veruju da će godina biti izuzetno rodna ako je u sredu nebo zvezdano!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>