Ostalo

Sme�no

Novak Đoković Fondacija predstavila sadržaj novog izdanja Priručnika za roditelje!

Novak Đoković Fondacija predstavila sadržaj novog izdanja Priručnika za roditelje mladih sportista na Panelu „Putem šampiona“ povodom Međunarodnog dana sporta.

Novak Đoković Fondacija predstavila sadržaj novog izdanja Priručnika za roditelje! Foto: Dalibor Danilović




Novak Đoković Fondacija je sinoć u Beogradu, u čast Međunarodnog dana sporta i u okviru posebnog programa „Putem Šampiona“ priredila ekspertsku panel-diskusiju posvećenu razumevanju, razvoju i osnaživanju zahtevne uloge roditelja i trenera budućih sportista. Fokusiran na sadržaj novog izdanja Priručnika za roditelje mladih sportista, čiji je autor naš priznati stručnjak iz te oblasti, prof. dr Ljubica Bačanac, panel su – pored autorke – činili autorka programa „Putem šampiona“ Ana Jovanović i zvanični stručni saradnik programa, prof.dr Miljan Grbović, koji su se obratili prisutnim zvanicama u „Tenis centru Novak“ i onlaj auditorijumu putem zvaničnog YouTube kanala Fondacije. 

Dinamična i sadržajna diskusija spomenutih vodećih stručnjaka iz ove oblasti bavila se temama motiva roditelja da decu upisuju da treniraju sportove, specifičnostima odnosa unutar trougla roditelj-dete-trener, važnosti nastojanja da obrazovanje o(p)stane kao prioritet u odrastanju deteta-sportiste i koji su ekonomski aspekti na koje roditelji trebaju da obrate pažnju kada donose relevantne odluke. Uz naglasak da motivi zarade i profita nikako ne smeju da budu dominantan motiv da se dete bavi sportom, govornici su se osvrnuli i na „tamnu stranu“ sporta i njen uticaj na odluke svih nosilaca u ovom procesu, pojave u sportu koji su obeležili period u proteklih 10 godina od prvog izdanja Priručnika – i šta su izazovi koji se postavljaju pred roditelje u savremenom sportu i društvu. 

„Za harmonične odnose i sreću – a samim tim i uspehe dece - mladih sportista u toku njihovog stasavanja od izuzetne važnosti je to da se ona slušaju, da se osluškuju njihove potrebe i da se održi otvorena i stalna komunikacija sa njima, bez obzira na njihov uzrast i izvedene promene kroz koje oni prolaze“, istakla je prof.dr Baćanac, i zaključila da je „uspešan onaj trener ili roditelj čije dete ostane u sportu dugoročno, a ne samo radi ili do ostvarenja vrhunskih rezultata.“






„Kroz šire poimanje savremenog sveta i sporta uopšte, bitno je prepoznati da je tradicionalna struktura odnosa u okviru trougla roditelj-dete-trener neumitno nadograđena ulogom faktora obrazovanja i uticaja društva – čime se izazovi bavljenja ovim novim „petouglom“ značajno usložavaju i zahtevaju još veću interakciju na stručnom i ljudskom nivou,“ istakao je u rezimeu ove plodne diskusije prof.dr. Miljan Grbović. 

Za sve koji su propustili da proprate panel uživo – kao i one koji bi još neki put želeli da pregledaju i podsete se na dragoceni sadržaj ovog i prethodna dva panela programa „Putem šampiona“ održana tokom formativne 2021. godine, snimak je dostupan OVDE.



„Ponosni smo što je program Panela „Putem šampiona“ i u svom trećen izdanju ugostio izuzetne stručnjake i dokazane humaniste poput prof.dr Baćanac i Grbovića – čije znanje, mudrost i iskreni ljudski save todavni motivi se mogu pronaći u sadržaju ponovno objavljenog izdanja „Priručnika za roditelje mladih sportista“. 

Nadamo se da će njegov sadržaj dopreti do hiljada i miliona onih koji se prepoznaju u procesu stasavanja svoje dece i štićenika u buduće sportiste i članove našeg društva – sa željom da ga prate pre svega – sreča, razumevanje, ljudska toplina, obrazovanje i saradnja. Kroz ovakve interaktivne stručne diskusije, tradicionalne radionice za roditelje i trenere i ostale programske aktivnosti – „Putem šampiona“ će nastaviti da unapređuje razvoj ekosistema bavljenja sportom od najmlađeg uzrasta, i bude važan podstrek roditeljima u praćenju prvih sportskih koraka kroz igru, na putu sreće, ispunjenosti i uspeha svojih mališana – u Srbiji i širom sveta,“
izjavila je u zahvalnost učesnicima i pratiocima Panela Ana Jovanović, autorka programa „Putem šampiona”. 



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>