Ostalo

Sme�no

Predivna legenda o tome kako mačke donose mir!

Na Tajlandu postoji predivna legenda o tome kako mačke donose mir! Mačke su divna bića i od davnina se prema njima postupalo s dubokim poštovanjem, jer su za mnoge civilizacije čuvari koji štite naše duše.

Predivna legenda o tome kako mačke donose mir! Svet Plus




Prema budističkoj legendi one su simbol duhovnosti, mira i jedinstva.

Nepobitno je, mačke su među najfascinantnijim životinjama i uvek su bile u središtu najdrevnijih civilizacija. U Kini se verovalo da njihov pogled može oterati zle duhove ili je još u drevnom Egiptu postojalo verovanje da se tokom noći sunčevi zraci skrivaju u očima mačaka kako bi ostali na sigurnom.

Mačke su takođe prisutne u raznim popularnim tradicijama, podsećamo na primer da je Božica Bastet predstavljena kao lepa crna mačka ili žena s mačjom glavom. Ovo je božanstvo bilo pozitivan simbol sklada i sreće, zaštitnik kuće, čuvar trudnice i sposobne držati zle duhove podalje.





Za budizam su mačke simbol duhovnosti, životinje koje su sposobne preneti sklad i smirenost i zato se ljudsko biće, da bi bezuslovno zavolelo mačku, prvo mora povezati sa samim sobom.

Vrlo često se vide mačke kako spavaju na budističkim mramornim kipovima ili čak rimskim carevima. Zašto to čine? Ovo ponašanje verovatno proizlazi iz činjenice da se veliki kameni ili metalni kipovi zagrevaju tokom dana i zadržavaju toplotu, dok se druge površine obično hlade. A mačke, znate, vole se sunčati na toplim mestima.

Sugestivnija je legenda koja vekovima postoji na Tajlandu, da vidimo što je to...





Budistička legenda o mačkama:

Čak je i Buda ponekad predstavljen s mačkom do nogu, jer to unosi mir i jedinstvo u hramove azijskih zemalja. Legenda vuče korene iz theravada budizma što doslovno znači "škola starijih osoba", što dovodi do "Knjige pesama i mačaka" koja se takođe naziva Tamra Maew i koja se trenutno čuva u Nacionalnoj biblioteci u Bangkoku.

U jednom od papirusa koji čine ovu knjigu ispričana je budistička legenda o mačkama koja govori o smrti i duhovnosti, ali i o reinkarnaciji duše.


Prema budizmu, kada je osoba umrla, mačka je bila postavljena uz telo, očigledno je kripta imala otvor kako bi mačka mogla slobodno izlaziti. Ako je mačka to učinila, bio je siguran znak da se duša pokojnika reinkarnirala u telo životinje. Samo na taj način mogla se postići sloboda prema uzdizanju.


Za budistički red Fo Guang Shan, s druge strane, mačke su mali redovnici, odnosno poput ljudi koji su već postigli prosvetljenje.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/maisonjardin.net

Povezane vesti:


>