Lepota

Ljubav

Osam vitamina koji su neophodni za rast i lepotu kose!

Osam vitamina koji su neophodni za rast i lepotu kose! Tokom perioda stresa jedan od neželjenih efekata je gubitak kose, jer nam ona nije potrebna da bismo preživeli. 

Osam vitamina koji su neophodni za rast i lepotu kose! Svet Plus




Mnoge devojke se žale na proređivanje kose, kao i na činjenicu da kosa ne raste, već jednostavno stoji na određenoj dužini, i naravno – možda najčešći bol u poslednje dve godine – gubitak kose nakon Covid-19.

Pre nego što pređete na sledeći paket vitamina za kosu, koji vam obećava lokne poput Zlatokose, morate naučiti kako da pomognete svojoj kosi „iznutra“.

U našem telu sve je međusobno povezano – to jest, ako mu nedostaje jedan element, drugi možda neće raditi kako treba.

Pre svega treba početi sa suplementima koji podržavaju vas nervni sistem, a tek onda dodati sve ostale suplemente. Ovo neočigledno pravilo bi trebalo da postane osnovno u vašoj svakodnevnoj rutini nege kose.

Tokom perioda stresa jedan od neželjenih efekata je gubitak kose, jer nam ona nije potrebna da bismo preživeli. U isto vreme, vaše telo usmerava energiju i esencijalne hranljive materije da zaštiti druge vitalne ćelije – kako bi ostalo živo.

Dakle, pre nego što odete u apoteku po nove vitamine koji podstiču rast kose, počnite sa podrškom nervnog sistema, inače svi ovi proizvodi mogu biti gubljenje novca jer neće delovati optimalno.







Vitamin D

Vitamin D je neophodan za održavanje zdravog nervnog sistema, ali i za sjaj i rast naše kose. Podstiče rast ćelija i pomaže u stvaranju novih folikula dlake.


Magnezijum

Ovaj mineral je uključen u više od 300 metaboličkih procesa u telu. Pored toga, magnezijum je prisutan u svakoj vašoj ćeliji, i to je deveti najčešći element u univerzumu. Naše telo ne može samostalno da sintetiše magnezijum, pa je važno da ga unosimo iz hrane ili suplemenata.


B-kompleks

B vitamini obezbeđuju normalno funkcionisanje nervnog sistema i ključni su za zdravlje jetre, kože, kose i očiju. Kompleks B vitamina sadrži nekoliko vitamina koji zajedno deluju, a neki od njih se izdvajaju kao posebno dobri za kosu.


Hijaluronska kiselina i silicijum

Kako hijaluronska kiselina utiče na kožu lica već svi znamo, a da li ste znali da je možete koristiti i u nezi kose? U kozmetičkoj industriji se korisiti prvenstveno zbog toga što može da zadrži približno 1000 puta više vode od svoje težine. Zbog toga su šamponi, regeneratori i maske na bazi hijaluronske kiseline sve popularniji. Pored toga što hijaluronska kiselina odlično deluje na folikul dlake, ovaj sastojak je koristan i za negu vlasišta i održavanje njegove hidratacije. Hijaluronska kiselina sprečava isušivanje vlasišta i pojavu peruti, ali podstiče i proizvodnju kolagena u koži glave što je važno za zdravu i jaku kosu.


MSM

Ovo jedinjenje sadrži 100% metilsulfonilmetan - jedan od najbogatijih prirodnih izvora organskog sumpora sa visokom biodostupnošću. Sumpor je komponenta keratina, koji čini 95% naše kose. Studije pokazuju da sumpor pomaže u jačanju veza između molekula keratina u kosi i noktima.


Jod

Jod stimuliše i podržava rad štitne žlezde, što pomaže u ubrzavanju rasta kose i održavanju njene snage. Ima odlična antibakterijska i antiparazitska svojstva, a takođe pomaže u borbi protiv infekcija na koži glave dubinski čisteći folikule i lojne žlezde. Pored toga, pomaže u sprečavanju suve kose i daje im gustinu.

Štitnoj žlezdi je potreban jod da proizvodi hormone potrebne za zdrav rast kose. Kada nam nedostaje ova hranljiva materija, zdravlje kose može da pati, što dovodi do slabosti ili potpunog gubitka. S obzirom na to da većina nas živi na znatnoj udaljenosti od mora, neophodno je redovno zadovoljavati potrebe organizma za jodom.


Cink

Cink je esencijalni element u tragovima, što znači da ga organizam ne može sam proizvesti i mora doći sa hranom. Cink igra važnu ulogu u rastu i obnavljanju strukture kose, neophodne za normalnu podelu ćelija folikula i održavanje uravnoteženog funkcionisanja lojnih žlezda. Gubitak kose je najčešći simptom nedostatka cinka.

Vitamin C

Vitamin C je superzvezda u oblasti ponovnog rasta kose. Snažan je antioksidant čiji molekuli doniraju svoje elektrone slobodnim radikalima, čime usporavaju i sprečavaju starenje kose i kože. Pored toga, bez dovoljno vitamina C, telo ne može da formira i skladišti kolagen.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Ženski magazin

Povezane vesti:


>