Lepota

Ljubav

Mali vodič za farbanje kose je pravi blagoslov!

Mali vodič za farbanje kose je pravi blagoslov... U filmovima je često prikazano kako glavna junakinja skraćuje svoju kosu nakon raskida, ili se prefarba, u realnom životu nije baš tako.

Mali vodič za farbanje kose je pravi blagoslov! Screenshoot/Instagram




U filmovima je često prikazano kako glavna junakinja skraćuje svoju kosu nakon raskida, ili se prefarba. Ta promena na kosi je simbol promene dotadašnjeg života u nešto novo i bolje. U realnom životu to ne ide uvek tako, ali je činjenica da jednostavna promena frizure ili boje može drastično da utiče na naše samopouzdanje i svest o našoj lepoti.

Iz tog razloga, evo mogućnosti da uz naš mali vodič uvek izgledate savršeno, čak i bez posete frizeru.


Farbanje kod kuće


Mnoge žene svesne su koliko je briga oko izgleda kose danas neophodna. Uvek sveže ofarbanom kosom ostavljamo utisak negovane i lepe žene. Međutim, koliko god odlazak kod frizera može da bude prijatan i lep, može da bude vremenski i finansijski naporan. Iz tog razloga mnoge žene odlučuju se da probaju da se same ofarbaju. Taj proces ume da bude izuzetno naporan i težak kada se prvi put prolazi kroz njega, ali kao i kod većine stvari vrlo je bitna praksa, te ukoliko prvi put i ne ispadne najbolje, nemojte se obeshrabriti, sledeći put će sigurno ispasti bolje. 

Pre svega zapamtite da tehnike poput ombrea i balejaža nisu lake i kada prvi put farbate sami kosu bolje je da se odlučite za neke jednostavnije metode. Za početak izaberite da vam cela kosa bude iste boje, a vremenom ćete naučiti kako da balansirate nijansama i senčenjem. U toku priprema za farbanja, obavezno nabavite dve farbe za kosu jer sigurno ne želite da vam nestane pre nego što završite celu kosu, na kraju svakako od viška glava ne boli. Takođe, koristite dva ogledala, jedno da bude ispred vas, a jedno iza, tako da lepo u odrazu možete da vidite da li ste prešli svaki pramen. Ne bi bilo loše i da vam, za prvi put, neka drugarica bude tu da pripomogne, za svaki slučaj. Uostalom, sigurno neće biti loše da popijete po koju čašu vina i uživate u sređivanju. 


Farbanje kose krenite od korena. Tako ćete pokriti izrastak i učiniti da vaša kosa izgleda sjajno. Kada ofarbate koren kose, razvucite boju ka krajevima i potrudite se da svaki pramen i svaka dlaka budu premazane farbom. Tako ćete dobiti uravnoteženu boju koja će ostaviti utisak savršeno sređene kose.








Prelazak iz tamnije u svetliju boju

Prelazak iz svetle u tamnu kosu, u suštini nikada nije toliko teško kao prelazak iz tamne kose u svetlu. Ono što nikada ne smete da izgubite iz vida je da nijansiranje, zaista može da bude veliki problem, te je neophodno da razmislite o tome kako bi boja koju već imate na glavi odreagovala sa bojom koju ćete staviti. Crveni pigmet će sa plavom farbom dovesti do ružne narandžaste nijanse, te se preporučuje da ako hoćete iz riđe pređete u plavo, ipak sačekate dok se crvena ne ispere. 

Što se tiče prelaska iz još tamnijih nijansi poput kestenjaste ili crne u neku svetliju boju, morate imati u vidu takve tranzicije zahtevaju upotrebu blanša, koji može jako oštetiti kosu. Ceo proces prelaska iz tamne u svetliju boju kose išao bi ovako:


Blanširanje cele dužine kose
  • Nijansiranje korena kose bojom koja je najpribližnija prirodnom korenu dlake zbog lakšeg održavanja
  • Ispiranje blanša kada se dobije crvenkasto-narandžasti odsjaj kose
  • Nanosi se preliv za kosu koji u sebi mora da sadrži određenu crvenkastu nijansu
  • Post kolor tretman koji sadrži vitamin E
  • Šišanje krajeva kose
  • Feniranje kose
  • Održavanje prelivom za kosu na mesec dana​

U suštini ovaj proces jeste jako komplikovan i preporučuje se da ukoliko želite da pređete iz tamnije kose u svetliju, posetite frizera u kog imate povrenja da vam neće spaliti kosu. Takođe, vrlo je bitno koji ste tip crne farbe koristili, jer što je farba dugotrajnija, posebno kada je u pitanju kana, postaje sve teže, gotovo nemoguće da iz crne boje izađete. Slično važi i za riđu kosu, iz koje nije teško izaći, ali jeste teško održavati je jer se vrlo brzo ispira, te je neophodno često se farbati. U tom slučaju, plava i smeđa kosa definitivno su najlakše za održavanje. 










Kolor šamponi- da ili bolje ne?

Kada su kolor šamponi u pitanju, vrlo je bitno pitanje šta zapravo želite da postignete. Reklame koje kažu da se kolor šamponom postiže dugotrajno lepa boja, možda ipak jeste malo ulepšana. Da su stvari takve, ne bi se proizvod zvao kolor šampon, već farba. Boja iz kolor šampona ispraće se posle drugog ili trćeg pranja, te je ovo odličan izbor koji ne oštećuje previše kosu ukoliko želite da zbog nekog događaja imate određenu boju. 

Bitno je da prilikom odluke o kupovini kolor šampona razmotrite dve stvari. Prvo da li će vaš kolor šampon da uspe na vašoj boji i da li ćete zaista nedelju dana želeti da hodate sa roze kosom. Dakle, ukoliko se odlučite za kupovinu kolor šampona, morate da znate da ne možete plavim kolor šamponom preći tamnu kosu i dobiti rezultat kao na kutiji i koliko god se brzo ispirala boja ukoliko vam se ne svidi neće nestati preko noći, te će vas nedelju ili dve nedelje kolege sa posla možda gledati malo čudno. 

Korišćenje kolor šampona svakako je dosta jednostavnije nego farbanje, te je dovoljno da kosu operete kolor šamponom da biste dobili odgovarajuću boju. Sve što treba da uradite jeste da boju dobro utrljate u glavu kao i svaki drugi šampon, sačekate onoliko minuta koliko piše na kutiji i zatim to isperete.


Šta je najvažnije?

Kao što smo napisali na početku. Lepota je u očima posmatača, a sve žene su po prirodi lepe. Tu prirodu ne treba narušavati preteranom konzumacijom veštačkih i hemijskih preparata, već njih treba koristiti da prirodnu lepotu istaknete. Uvek treba da imate u glavi da je bitno da sebi izgledate lepo, ali i da ne uništavate kosu više nego što morate korišćenjem previše blanša ili prečestim farbanjem. Ukoliko sami ne možete da procenite da li vam je vreme za farbanje ili ne, posavetujte se sa vašim frizerom. On sigurno za šta je potrebno vašoj kosi i može da vas usmeri ka pravoj nezi koja je baš njoj prilogođena.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Srećna Republika

Povezane vesti:


>