Zdravlje

Ljubav

Kućni test: Da li ste umorni? Proverite da li vam nedostaje gvožđe!

Da li ste umorni? Proverite da li vam nedostaje gvožđe! Pred vama je kućni test! Gvožđe je jedan od najbitnijih minerala neophodnih organizmu za pravilno funkcionisanje.

Kućni test: Da li ste umorni? Proverite da li vam nedostaje gvožđe! Svet Plus




Gvožđe je jedan od najbitnijih minerala neophodnih organizmu za pravilno funkcionisanje. Telo ga koristi tokom proizvodnje hemoglobina – supstance zadužene za prenos kiseonika putem krvi do svake ćelije našeg tela, posebno do vitalnih organa - mozga, srca, pluća, jetre.

Druga važna uloga gvožđa je stvaranje mioglobina, bitnog pigmenta mišića, koji transportuje kiseonik do mišića, obezbeđujući energiju potrebnu za fizičke aktivnosti. Eto, toliko je bitno gvožđe!





Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste. Ako su nabori na dlanu svetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa. Na to ukazuje i belji koren nokta i bleda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina. Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posetite lekara i uradite analize krvi.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/pink.rs

Povezane vesti:


>