Zdravlje

Ljubav

Masline zelene ili crne, riznica su zdravlja! Imaju mnogo vitamina!

Masline zelene ili crne, riznica su zdravlja! Imaju mnogo vitamina, naročito vitamina E, a i materija koje čuvaju krvne sudove. Sadrže i brojne antioksidanse.

Masline zelene ili crne, riznica su zdravlja! Imaju mnogo vitamina! Svet Plus
Ako ste se ikad zapitali koja je razlika izme|u zelenih i crnih maslina, odgovor je vrlo jednostavan - u vremenu zrenja ploda. Mnogi ne znaju, ali crne masline su zapravo dozrele zelene masline. 

Beru se u novembru i decembru, za razliku od zelenih, koje se beru barem mesec-dva ranije. Što duže maslina zri, njena boja se menja, od zelene do rubin-crvene, a tada dolaze na red i tamni tonovi ljubičaste i to su u stvari crne masline.


Zelene masline imaju sočnije meso, a po ukusu su svežije i nekako slađe. One crvenkaste su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne bi se zapravo mogle nazvati prezrelim. Što su masline tamnije, to je meso mekše, a ukus intenzivniji i gorči. 


Masline, i crne i zelene, sadrže brojne antioksidanse, a neka istraživanja potvrdila su da imaju i svojstva koja sprečavaju razvoj određenih vrsta tumora. Imaju mnogo vitamina, naročito vitamina E, a i materija koje čuvaju krvne sudove. Ali dobro pripazite kada ih konzumirate slane, u tom slučaju nije preporučljivo da pojedete više od dve-tri dnevno.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/kurir

Povezane vesti:


>