Style

Ljubav

Psiholozi objašnjavaju zašto je nasilje veće onda kada treba da se slavi!

Oni koji su čitali novine, gledali televiziju ovih dana, mogli su steći utisak da je nasilje u porastu. Psiholozi objašnjavaju zašto je nasilje veće onda kada treba da se slavi! 

Psiholozi objašnjavaju zašto je nasilje veće onda kada treba da se slavi! Svet Plus





Tokom praznika, naročito bozićnih, osim izveštaja o prazničnoj euforiji, žurkama i proslavama, mediji donose i informacije o neubičajeno povećanom broju slučajeva nasilja pa su građani u crnoj hronici mogli da čitaju o tučama, prebijanjima, kao i brutalnim ubistvima.



Bilo je i slučajeva porodičnog nasilja.

Zašto je nasilje poraslo tokom praznika kada bi trebalo da se radujemo, mirimo i slavimo?

Poslednji u nizu je svakako slučaj pevačice Jelene Karleuše i fudbalera Duška Tošića.

Oni koji su čitali novine, gledali televiziju ovih dana, mogli su steći utisak da je nasilje u porastu.





Psihološkinja Aida Perović Ivanović, međutim kaže da se ne radi o trendu već o pravilu:

- Ako pratimo statistiku institucija, odnosno organizacija koje se bave problemom nasilja, vidjećemo da po pravilu upravo u tim periodima imamo to pojačano nasilje i da je ono brutalnije nego u nekim drugim vremenskim periodima. Mislim da u vrijeme praznika prosto dolazi do jakog rasta tenzija koja se lako pretvori u neku iskru varnicu, a kasnije i nasilje. Veoma važni faktori koji utiču na pojačano nasilje su i alkohol i droga koji se pojačano koriste baš tokom praznika, a tu je i faktor praznične euforije - rekla je za Slobodnu Evropu.

Euforiju po pravilu izazivaju prevelika očekivanja, a onda su oni koji previše očekuju od praznika obično razočarani i podložniji raznim varnicama. - Mi imamo nekakva očekivanja da će se tokom novogodišnjih i naročito božićnih praznika desiti nešto jako dobro, da treba da smo jako pomirljivi, da budemo dobri prema drugima i da ti drugi treba da budu dobri i pomirljivi prema nama. 

Naravno da se to uvek ili bolje da kažem, vrlo često ne dešava i onda postajemo razočarani jer su ta naša očekivanaj izneverena - kaže Aida Perović Ivanović. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika zabežen je i veći broj prijava porodičnog nasilja.







Porodica se tokom praznika okupi da bi ih provela u harmoničnoj atmosferi ali, kako kaže za RSE Ljiljana Raičević iz SŽK, danas takvo okupljenje u pojedinim porodicama vodi do tenzija a one i do nasilja. - Takva porodica kada je zajedno oni ne znaju da funkcionišu jer oni uglavnom nikada nijesu zajedno i tu onda dolazi do pojačanih tenzija. - Posljednji slučajevi ukazuju da je nemaština jedan od uzroka nasilja: -

Znamo sigurno da je nasilje povećano u vreme praznika, pogotovo kada su ovako dugi i iscrpljujući za budžet porodice i finansije. 

Mi imamo poslednji slučaj žene koja je sa decom i dalje u skloništu i koja je trpela nasilje jer se porodica istrošila za pripremu praznika i sada se svađaju jer nemaju šta sutra deci da daju za doručak - kaže Ljiljana Raičević za Slobodnu Evropu.




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/kurir

Povezane vesti:


>