Ostalo

Sme�no

Božić, najradosniji hrišćanski praznik! Običaji koje poštujemo! (VIDEO)

Božić je najradosniji hrišćanski praznik i slavi se tri dana, a ovo su običaji koje poštujemo svake godine počevši od 7. januara.

Božić, najradosniji hrišćanski praznik! Običaji koje poštujemo! (VIDEO) Svet Plus



Božić je nejveći hrišćanski praznik koji slavi rođenje Isusa Hrista, Božijeg sina. Ovaj dan se obeležava 7. januara po julijanskom, a 25. decembra po gregorijanskom kalendaru.

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Bižiji, kojeg je u Vitlajemu rodila Devica Marija, blagošću Svetog Duha. Posle Blagovesti Marija i Josif su krenuli iz Nazareta u Vitlajem, na kom se putu i Marija porodila u jednoj štali. Anđeli su pastirima dojavili vesto o Isusovom rođenju, a zvezda repatica je dovela Mudrace sa istoka da se poklone Isusu.

Ovaj najradosniji hrišćanski praznik se oduvek svečano proslavljao u našem narodu. Toga dana, u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija i zvonjenjem crkvenih zvona objavljuje se crkveno slavlje. Običaj je da se svako pozdravi sa "Mir Božiji, Hristos se rodi", a da se otpozdravi sa "Vaistinu se rodi". 

Od ranog jutra u domaćinstvima se počinje sa posebnim običajima, pa tako domaćica, čim ustane, umesi česnicu u koju stavi jedan novčić, pa se za onog ko ga nađe veruje da će imati novca tokom cele godine. Cela porodica, zatim, ide na jutarnju liturgiju, gde se pričešćava i nakon toga se vraća kući da čeka polažajnika.





Zatim sledi Božićni ručak, koji je najčešće najsvečaniji i nabogatiji ručak u godini. Tada svi ukućani posedaju oko stola i na znak domaćina ustaju. Domaćin pali sveću, okadi kuću i ukućane tamjanom i očita molitvu. 

Nakon molitve, ukućani se mirobožaju tako što se međusobno izljube i izgovore: 

"Mir Božiji među nama, Hristos se rodi!"

Onda se lomi česnica, okrećući se tri puta u krug sa leva na desno. Nakon česnice, skida se pečenica sa ražnja i stavlja na sto, domaćin joj odvaja glavu i plećku i stavlja je na čuvanje do Malog Božića.

Običaj je kod nas da se Božić slavi tri dana.



 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>