Ostalo

Sme�no

Torta od kesten-pirea i čokolade! Bez brašna i šećera! (RECEPT)

Torta od kesten-pirea i čokolade! Bez brašna i šećera! Osim što je mnogo zdravija od ostalih poslastica, takođe je idealna i za ne baš toliko iskusne domaćice jer je jednostavna za pravljenje, a i svi je mnogo vole.

Torta od kesten-pirea i čokolade! Bez brašna i šećera! (RECEPT) Ilustracija: Screenshoot/Instagram





U poređenju sa većinom ostalih orašastih plodova, pitomi kesten sadrži malo proteina ili masti, ali to ne znači da mu nedostaju esencijalni hranljivi sastojci. Naprotiv, bogat je vitaminima i mineralima, dragocenim za organizam. 


Potrebno za tortu:

225 g crne čokolade
6 jaja
prstohvat soli
125 g maslaca
400 g kesten-pirea
2 kašike ruma




Preliv od čokolade:

100 g crne čokolade
250 ml slatke pavlake
po želji nekoliko kapi ekstrakta od vanile






Torta od kesten-pirea se brzo priprema


Dok pripremate smesu zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Zatim odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi, uz dodatak malo soli, umutite belanca kako bi dobili šlag od njih ili sneg od belanaca. U drugoj posudi sjedinite i umutite žumanca, kesten pire i maslac. U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte i u smesu dodajte i ostatak snega.


Kalup za tortu premažite s malo maslaca i pospite ga prezlama ili obložite papirom za pečenje i smesu prelijte u kalup. Pustite tortu da se peče između 40 i 50 minuta. Nakon pečenja ostavite je da se ohladi. Ne zaboravite da torta mora da ostane nešto mekša u sredini. Ako koristite trik s čačkalicom kako biste proverili da li je torta pečena, vodite računa da čačkalica ne sme da izađe potuno čista iz testa, jer to znači da je potpuno pečena.





Priprema preliva


Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte sa slatkom pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smesu. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte.

Prijatno!


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/eklinika.rs

Povezane vesti:


>