Zdravlje

Ljubav

Kronova bolest: Ako primetite ove simptome, javite se lekaru!

Ako primetite ove simptome, javite se lekaru! Kronova bolest je hronična inflamatorna bolest creva. Najčešće se javlja u tankom i debelom crevu, ali može da zahvati i ceo digestivni trakt: od anusa do usta.

Kronova bolest: Ako primetite ove simptome, javite se lekaru! Svet Plus
Kronova bolest je hronična inflamatorna bolest creva. Nazvana je po američkom gastroenterologu Barilu B. Kronu, koji je 1932. godine opisao ova, tada novi poremećaj. 


Za nju još uvek ne postoji lek, a mnogobrojna istraživanja se sprovode kako bi se bolje upoznala ova bolest i ustanovio njen uzrok.

Kronova bolest se na svetskom nivou javlja u 0.1 do 16 slučajeva na 100.000 stanovnika. Ćešće se javlja u razvijenim zemljama zapadne Evrope i severne Amerike i ima tendenciju rasta poslednjih godina.

Najčešće se javlja u tankom i debelom crevu, ali može da zahvati i ceo digestivni trakt: od anusa do usta.

Simptomi koje Kronova bolest daje nisu isti: neki su blaži, a neki teži i mogu znatno uticati na mogućnost obavljanja svakodnevnih obaveza.

Postoji više različitih tipova Kronove bolesti, u zavisnosti od toga na koji deo digestivnog trakta utiču:

Ilekolitis – je najčešći tip i čak 50% ljudi koji boluju od Kronove bolesti imaju ilekolitis. Ovaj oblik zahvata i utiče na donji deo tankog creva i na debelo crevo.

Ileitis – je drugi po redu najčešći tip ove bolesti. Ovaj oblik utiče samo na donji deo tankog creva i oko 35% obolelih od Kronove bolesti imaju ovaj tip.

Kronov granulomatozni kolitis – utiče samo na debelo crevo. Ovaj tip bolesti često mešaju sa ulceroznim kolitisom, a razlika je u tome što Kron ne utiče u ovom slučaju na rektum, a kod ulceroznog kolitisa utiče.

Gastroduodenalna Kronova bolest – je ređi oblik bolesti i utiče na stomak i prvi deo tankog creva.

Jejunoileitis – je takođe ređi oblik Kronove bolesti i on utiče na srednji i najduži deo tankog creva.

Perianalna bolest – se javlja na spoljašnjem delu analnog otvora i javlja se kod oko 30% pacijenata koji boluju od Kronove bolesti.Faktori koji utiču na nastanak ove bolesti:

Ova bolest se podjednako javlja kako kod muškaraca, tako i kod žena. Tačan uzrok nastanka još uvek nije otkive, ali postoje određeni faktori koji utiču na njen razvoj:

Genetika – čak 20% osoba obolelih od Kronove bolesti u svojoj bližoj porodici imaju nekog obolelog od iste bolesti.
Okruženje i način života (stres i ishrana)
Godine starosti pacijenta
Pušenje
Simptomo su brojni kada je ova bolest u pitanju i u većini slučajeva se razvijaju postepeno, ali se najčešće javljaju ovi:

Dijareja
Abdominalni (trbušni) grčevi
Krvava stolica
Zapaljenje sluznice debelog creva (kao kod ulceroznog kolitisa)
Povišena telesna temperatura
Nesvestica
Gubitak apetita
Gubitak telesne težine
Afte u ustima
Osećaj kao da creva nisu dovoljno prazna čak i nakon pražnjenja
Česta potreba za pražnjenjem crevaAko imate neki od ovih simptoma to ne znači automatski da imate Kronovu bolest, jer ovi simptomi mogu biti znak i drugih zdravstvenih stanja, ali svako ke reporuka lekara da odete na pregled.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Krugzdravlja

Povezane vesti:


>