Zdravlje

Ljubav

Jednostavan test: Proverite u kakvom je stanju vaše srce!

Jednostavan test koji ne traje dugo, proverite u kakvom je stanju vaše srce! U istraživanju je učestvovalo je 165 ispitanika kojima je propisano vežbanje zbog dijagnostikovane ili sumnje na koronarne bolest.

Jednostavan test: Proverite u kakvom je stanju vaše srce! Svet Plus
Istraživanje Evropskog kardiološkog društva je, naime, pokazalo da uz pomoć stepenica možete da testirate zdravlje srca.

Svako ko ima zdravo srce trebalo bi da bude u stanju da se popne četiri sprata za 45 sekundi, što je otprilike 60 stepenica.


„Ukoliko vam je potrebno više od minuta i po da se popnete do četvrtog sprata, bilo bi dobro da se obratite lekaru“, savetuje doktor Hesus Peteiro, kardiolog u Univerzitetskoj bolnici u Korunji i autor istraživanja.U istraživanju je učestvovalo je 165 ispitanika kojima je propisano vežbanje zbog dijagnostikovane ili sumnje na koronarne bolest. Posle napornog vežbanja, ispitanici su se odmarali 15 do 20 minuta, a zatim je od njih zatraženo da se brzo popnu do četvrtog sprata, bez zaustavljanja, ali i bez trčanja.


Beleženo im je vreme, a njihov kapacitet za vežbanje je meren u vidu metaboličkih ekvivalenata (MET), što je definisano kao količina kiseonika koja se troši tokom odmora.

Istraživači su otkrili da su pacijenti koji su se peli stepenicama za manje od 40 do 45 sekundi postigli više od 9 do 10 MET-a, a što je stopa koja je povezana sa nižim mortalitetom.

Pacijenti kojima je bilo potrebno 90 sekundi ili duže da se popnu stepenicama postigli su manje od 8 MET-a, što znači da stopa smrtnosti kod njih iznosi 2 do 4 odsto godišnje, ili 30 odsto u periodu od jedne decenije.

Praćenjem srčane funkcije onih ispitanika kojima je trebalo više od jedan i po minut utvrđeno je da 58 odsto njih ima poremećaj srčane funkcije u poređenju sa 32 odsto onih koji su se popeli za manje od jednog minuta.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Sputnjik

Povezane vesti:


>