Ostalo

Sme�no

Prava Crna svadba! Jeziv snimak! (VIDEO)

Serija "Crna svadba" privukla je veliku pažnju javnosti, a već danima se intenzivno piše i polemiše o ovoj seriji i vlaškim običajima. Serija se približava završnici ili bar prva sezona, a kako izgleda prava crna svadba? Pogledajte jeziv snimak!

Prava Crna svadba! Jeziv snimak! (VIDEO) Screenshoot/Youtube





Ekipa RTS-a je davne 1967. godine posetila vlaška sela na istoku Srbije, upravo zbog čudnih praiskonskih običaja koji su zastupljeni u njima, ali i specifičnih verovanja o životu i smrti koja se u ovim krajevima prenose sa kolena na koleno, prenose "Novosti".

U selu Srbovo ekipa RTS-a je zatekla širom otvorene prozore na jednog kući, a u dvorištu muziku. U dvorištu ove kuće zapravo se odvijala sahrana.

Tog dana sa pokojnikom je simbolički bio sahranjivan i njegov sin koji je 23 godine pre toga poginuo na Sremskom frontu. Na vencu sina bila je postavljena njegova slika sa ženom, koja je, u vreme kada je novinarska ekipa zabeležila ovaj snimak, i dalje bila živa i koja se odavno preudala. 







Žena sa slike bila je prisutna i među narikačama u dvorištu, a da sve bude još bizarnije, njen tadašnji suprug bio je među onima koji su nosili kovčeg njenog bivšeg svekra.





Smrt pokojnika zapravo predstavlja priliku da se po njemu pošalju zagrobni darovi njegovom sinu.






Specifičan naziv serije „Crna svadba“ dolazi od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu.




 





 
 

Stvari u koje verujemo, a i nemaju baš nekog smisla!

Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/blic.rs

Povezane vesti:


>