Zadruga

Parovi

Dunja zaustavlja dijareju i veoma je dobra za stomak!

Dunja je veoma zdravo voće, a upravo sada je ima u izobilju! Čaj od dunje zaustavlja dijareju i veoma je dobar za stomak!

Dunja zaustavlja dijareju i veoma je dobra za stomak! Svet Plus




Evo kako treba skuvati čaj od dunje:


Potrebno:

1 kašika suvih listova dunje, 
1 čaša vode




Priprema:

Kašiku izmrvljenih listova ove biljke prelijte sa čašom vode.

Ostavite da odstoji 30 minuta. Procedite i pijte čaj dok je topao. 

Preporučeno je piti do dve šolje nezaslađenog čaja dnevno.




Kompot od dunje:

Sastojci:

2,3 zrele dunje, 
2 litra vode




Priprema:

Dunje očistiti, oljuštiti i iseći na kockice. Staviti ih u vodu, a potom na šporet. Kada voda prokuva ostavite da ključa desetak minuta na laganoj temperaturi.

Viljuškom pokušajte da bocnete komadiće dunje. Ako su mekani kompot je gotov. Nakon što se prohladi možete u njega dodati med kako biste ga dodatno zasladili.







Sulc od dunja:

Još jedan u nizu specijaliteta koji se često nekada pripremao je i sulc od dunja, a ukoliko želite da probate kakvog je ukusa biće vam potrebno nekoliko dunja, ali i samo kora od par plodova ovog voća, te limuntus i šećer po ukusu.

Način na koji se sulc od dunja priprema je vrlo jednostavan, jer se kore od dunja i celo voće nalije vodom, pa se na jačoj vatri kuva blizu sat vremena. Ukoliko niste sigurni da li je gotovo, napominjemo da ovako pripremljene dunje treba kuvati sve do onog trenutka dok potpuno ne omeknu. Zatim se sve to mora procediti, pa se nakon toga dodaje šećer. 

Obično se preporučuje da na litar soka bude dodato 800 g šećera, a nakon toga se dobijena smesa kuva i na kraju se dodaje limuntus i to prema uputstvu koje je navedeno na pakovanju.

Kao i kod pripreme slatkog, potrebno je skinuti penu, pa sipati u prethodno zagrejane tegle.




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/pink

Povezane vesti:


>