Zdravlje

Ljubav

Biljka Sikavica- gospin trn, čisti organizam i regeneriše jetru!

Biljka Sikavica ili gospin trn, proslavila se u narodu kao odličan lek za hronična obolenja jetre, žući, slezene, žutice... Čisti organizam ali i regeneriše jetru! Evo kako se priprema i konzumira.

Biljka Sikavica- gospin trn, čisti organizam i regeneriše jetru! Svet Plus




Sikavica (Silybum marianum) u narodu nazivana: gujina trava, šarena badeljka, beli stričak, gospin trn, divji artičok, magareća salata, ošebalj, je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka. 


Sikavica je jako slična čičku pa je mnogi samo tako prepoznaju, ali to nisu iste biljke. Sikavica je pokrivena maljavim, belo prošaranim listovima. Na vrhu ima krupnu, lako povijenu purpurno-crvenu cvetnu glavicu. Cvetovi i listovi su posuti žičkastim bodljikama. Naraste do 150 cm i cveta u drugoj godini u leto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja, uglavnom u primorskim i toplijim područjima.


Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren.

Ta se biljka, poznata još u doba Hrista, primenjuje za lečenje jetre, ali je korisna i u nekim drugim slučajevima, a i odličan je antioksidans.

Silimarin se kao lekovito sredstvo koristi više od 2000 godina, a najčešće kod bolesti jetre. Specifično je za nju da je jako bodljikava.

Kao lek se koristi zreli i osušeni plod, a korisni sastojci su silimarin, silibin, silikristin i ostali flavonoidi, a sadrži i masno ulje, sterole i proteine. Njegov se specifičan kompleks naziva silimarin, a izoliran je iz ploda 1968. godine.







– Sikavica je jedini lek kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides) što ne osporava ni savremena farmaceutska industrija.

– Jača organizam i krvne žile, zaustavlja krvavljenja, leči migrene, vrtoglavice, umor, sve vrste alergija, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja.

– Koristi u lečenju bolesti nadbubrežne žlezde, kod upale slepog creva i psorijaze, a može i da normalizuje nivo holesterola u krvi.

– Poput estrogena stimuliše proizvodnju mleka kod dojilja.

– 1986. godine odobrena je za lečenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.

– Nakon masnih i obilnih obroka može dobro doći jedna “mala” detoksikacija jetre čajem od sikavice.

– Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani  (dokazano pomaže kod mamurluka).








Način pripreme i upotrebe lekovitih sastojaka sikavice:

Čaj od sikavice: prelijte 1-2 kašičice osušenih, fino samlevenih semena sikavice sa 250 ml provrele vode, zatim poklopite i neka odstoji oko 15 minuta, te procedite čaj. Čaj od sikavice se pije bez zaslađivača, 3 puta dnevno pre obroka.


Tinktura od sikavice: stavite u čistu staklenu posudu 250 g zrelog i osušenog semena sikavice, te prelije sa 1 l 70% alkohola i ostavite da smeša odstoji 30-ak dana na toplom i osunčanom mestu. Potrebno je da svakodnevno promućkate sadržaj, a nakon isteka pomenutog perioda od 30 dana procedite tinkturu i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Svakodnevno konzumirajte po 30 kapi tinkture nakapane u malo vode ili čaja, i tako 3 puta dnevno.










Iako je unos sikavice povezan sa malim rizikom od neželjenih efekata, postoji nekoliko grupa pacijenata kojima bi trebalo da pristupi sa posebnom pažnjom:

Trudnice: Trenutno nema podataka o sigurnosti sikavice i njenih ekstrakata kod trudnica, pa je uobičajen savet da ga izbegavaju.

Alergije: sikavica može izazvati reakciju kod osoba sa alergijama na porodicu Asteraceae.

Dijabetičari i hipoglikemija: efekat sikavice na smanjenje šećera u krvi može ove ljude dovesti u rizik zbog preniskog nivoa serumske glukoze.

Ostalo: Pošto sikavica može imati efekte slične estrogenu, pacijenti sa bolestima zavisnim od estrogena treba da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja. To su uglavnom žene sa miomima materice, endometriozom, rakom jajnika i rakom dojke.

U svakom slučaju, preporučljivo je konsultovati se sa lekarom pre uzimanja dodataka ishrani sa ekstraktom sikavice kako bi se isključila mogućnost neželjenih efekata i interakcija sa nekim lekovima, savetuje drwerner-pharma.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/mediflora.rs

Povezane vesti:


>