Zdravlje

Ljubav

Mandarine jačaju imunološki sistem i pomažu da smršate!

Mandarine jačaju imunološki sistem i pomažu da smršate! Značajan su izvor vlakana, održavaju želudac punim dugo, smanjuju potrebu da stalno nešto grickate.

Mandarine jačaju imunološki sistem i pomažu da smršate! Svet Plus





Istraživanja pokazuju da mandarine imaju brojne benefite za naše zdravlje, telesnu formu i izgled. 


Jedna mandarina obezbeđuje otprilike trećinu dnevne potrebe za vitaminom C, a sadrži i materije koje imaju protivupalna i antioksidativna dejstva.


Mandarine su bogate biljnim flavonoidima koji jačaju zdravlje. Flavonidi su antioksidansi koja pomažu u odbrani vašeg tela od neravnoteže slobodnih radikala, što bi inače moglo dovesti do oksidacije. 


Oksidacija može da podstakne starenje i nastanak bolesti.


Obzirom na visok sadržaj vitamina C, mandarine mogu ojačati vaš imunološki sistem. Vitamin C je antioksidans koji pojačava funkciju imunoloških ćelija. Takođe poboljšava integritet kože i tkiva. Uz to, povećana doza vitamina C može skratiti vreme zarastanja rana u određenim situacijama, piše Gloria.hr. Jačaju zdravlje creva.

Agrumi, uključujući mandarine, posebno su bogati vlaknima, ona u probavnom sistemu stvaraju gel i uvlače vodu u creva kako bi omekšali stolicu, potencijalno olakšavajući rad creva. Unos vlakana je povezan sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, a mogu biti dobri i za mršavljenje. 





Mandarine su dobre za jetru

Istraživanja su otkrila da mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre. Naime, karotenoidi (biljni pigmenti) prisutni u mandarinama zbog visoke koncentracija vitamina A, dokazano smanjuju rizik od raka jetre. Sok od mandarine koji se daje pacijentima sa hepatitisom C, sprečava razvoj raka jetre zbog visokog sadržaja beta kriptoksantina (prirodni karotenoidni pigment).



Značajan su izvor vlakana!

Održavaju želudac punim duže vreme i smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane, mandarine pomažu pri mršavljenju. Doktori su otkrili da konzumiranje mandarina pomaže u smanjenju insulina jer se šećer iz ovog voća pretvara u energiju. 



Smanjuju rizik od bubrežnog kamenca


Veliko istraživanje povezalo je ishranu bogatu agrumima sa smanjenim rizikom od bubrežnih kamenaca, kristalizovanih minerala koje telo izlučuje urinom. 

Nizak nivo citrata u urinu može prouzrokovati stvaranje određenih vrsta bubrežnih kamenaca. Srećom, redovna konzumacija agruma, kao što su mandarine može povećati nivo citrata. Ipak, ova tvrdnja zahteva dalja istraživanja pre nego što se donesu čvrsti zaključci.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/vijesti.me

Povezane vesti:


>