Ostalo

Smeno

Miholjdan, običaji na ovaj praznik drugačiji su od ostalih! (VIDEO)

Danas je praznik sećanja na Svetoga Kirjaka, u narodu je poznat kao Miholjdan. Običaji na ovaj dan su potpuno drugačiji od ostalih, a nazivaju ga još i mišji dan.

Miholjdan, običaji na ovaj praznik drugačiji su od ostalih! (VIDEO) Svet Plus
Sveti Kirjak je hrišćanski svetitelj i mučenik iz 4. veka, koji je još za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina. 


Rođen je u Korintu krajem četvrtog veka, a doživeo je 109. godina. Poslednje godine života proveo je u pustinji gde je i umro.Iako je ceo život proveo u strogom postu, predanje kaže da je bio krupan čovek. Čak je pred kraj života boravio u monaškoj obitelji Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno nakon što padne mrak.

Monasi su ga poštovali jer je tešio i isceljivao bolesne i nevoljne.

 
U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.


Za razliku od mnogih drugih crkvenih praznika, narod kaže da na današnji dan treba raditi! 


Običaj verovatno potiče iz vremena kada su se početkom oktobra obavljali poslednji poljoprivredni radovi pred početak zime.


Postoji i verovanje da se na Miholjdan ne treba venčavati. I ovo je verovanje takođe utemeljeno na tome da svatovi ne bi mogli da okupe goste jer su svi zauzeti drugim poslovima za pripremu za zimu.

U Boki Kotorskoj, Miholjdan zovu još i gospodski praznik, jer su ga slavile čuvene pomorske porodice tog kraja, a mornari na ovaj dan nikada nisu isplovljavali na more kako ne bi uvredili sveca.

Srpski narod veruje i da su rođeni na ovaj dan posebno nadareni i da će imati mnogo sreće u životu.Mišji dan

Miholjdan se naziva još i mišji dan. Veruje se da će miševi i druge poljske životinjice uginuti na današnji dan ako dotle u svoja skloništa nisu dopremili hranu za preko zime. Shodno tome Miholjdan se smatra i danom posle kojeg treba polako početi sa pripremom zimnice.

Prema narodnom verovanju, tek posle Miholjdana nastupa prava jesen, iako ona kalendarski već uveliko traje. Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto.
 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>