Zdravlje

Ljubav

Muči vas gorušica, a lek vam je u frižideru! Prestaje za 2 minuta!

Često vas muči gorušica, a lek vam je na dohvat ruke i to u frižideru! Prestaje za 2 minuta, odmah ćete osetiti olakšanje!

Muči vas gorušica, a lek vam je u frižideru! Prestaje za 2 minuta! Svet Plus
Gorušica se javlja iz različitih razloga, ovaj problem je najčešće "bezopasan" i nestane vrlo brzo, ali nekada može da ukaže i na prisustvo ozbiljnijeg stanja.


Mleko i jogurt pomažu kod gorušice i to veoma brzo!


Nekada se gorušica javlja zbog nezdravog načina života, a nekad jer smo u organizam uneli previše masne, kisele ili ljute hrane.

Jedan od najpopularnijih "lekova" koji svi koriste jeste soda bikarbona, a u ove svrhe mogu pomoći i neke druge namirnice. Pa tako neko pije razblaženo jabukovo sirće, neko kašičicu soka aloje pomešanu sa toplom vodom... 

Kod aloje treba biti oprezan ako ste skloni alergijama, jer postoji rizik od alergijske reakcije na ovu inače zdravu biljku.


Pored ovih kućnih lekova, mogu da pomognu i napici koje lekari preporučuju:


Čaša mleka pomoći će da se ublaži gorušica, jer ovaj napitak ispira kiselinu sa zidova jednjaka i "vezuje" je za želudac. Ovaj proces se odvija zahvaljujući proteinima i protivupalnim sastojcima koje mleko sadrži. 

Međutim, postoji i jedno "ali". Mleko može da bude štetno, posebno ako ste intolerantni na laktozu - zbog toga se uz gorušicu mogu pojaviti i dijareja, mučnina, nadutost i osećaj težine u stomaku.

Druga opcija su probiotski jogurti. Ovde je reč o "najzdravijim" jogurtima, odnosno bez dodatog šećera, boja, aditiva i drugih sastojaka koji se ovoj namirnici ponekad dodaju...

Ovaj jogurt može da pomogne u ublažavanju gorušice jer antiinflamatorne supstance koje sadrži umiruju iziritiranu sluznicu jednjaka. Osim toga, protein će vezati kiselinu, što će pomoći da se smanji iritacija.  Probiotici kojima obiluje poboljšavaju varenje i rad creva, što će pomoći da kisela hrana koja ulazi u želudac brže "izađe".

 

Maslačak i nana čiste creva! Uzimajte ih posle ručka! 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika

Povezane vesti:


>