Ostalo

Sme�no

Mumija devojčice otvara i zatvara oči! Šta se krije iza ove priče? (VIDEO)

Mumija devojčice Rozaliji Lombardo navodno otvara i zatvara oči! Šta se krije iza ove priče 1920. godine? Da li je to samo iluzija?

Mumija devojčice otvara i zatvara oči! Šta se krije iza ove priče? (VIDEO) Screenshoot/Youtube





U dubinama sicilijanske katakombe leži devojčica u otvorenom kovčegu, njeno ime je Rozalija Lombardo i umrla je u drugoj godini života, usled komplikacija kod upale pluća 1920. godine.



Njen otac je toliko tugovao da je zatražio pomoć balsamera kako bi očuvao telo svoje ćerke. Balzamer Alfredo Salafija mumificirao je Rozaliju tako savršeno da su njeni unutrašnji organi netaknuti čitav vek kasnije.



Teško je pogledati sićušno telo u staklenom kovčegu i poverovati da je stvarno beživotno. Koža devojčice je i dalje glatka i porcelanska, a njena zlatna kosa uredno povezana svilenom mašnom. Ono što najviše iznenađuje su svakako njene kristalnoplave oči, vidljive ispod njenih svetlih trepavica.







Rozalija je jedna od 8.000 mumija otkrivenih u katakombama ispod manastira Kapućin u Palermu, gde se hiljade posetilaca okupljaju da vide plavokosu devojčicu kojoj se polako otvaraju oči.

Postoji i snimak, odnosno kompozicija više fotografija na kojima Rozalija postepeno otvara oči, milimetar po milimetar.

Iako je još 2009. internet planuo pričama o mumiji koja otvara oči, italijanski biolog i antropolog Dario Pjombino Maskali kaže da je u pitanju iluzija.







- To je optička iluzija koju pravi svetlost koja prolazi kroz prozore sa strane, što je tokom dana podložno promeni – kaže Maskali.

On je istakao da Rozalijine oči nisu ni bile potpuno zatvorene. Dok se svetlost menja i pada na njene oči iz različitih uglova, deluje kao da se otvaraju.


Maskali je otkrio formulu koju je Lombardo koristio za svoje remek - delo očuvanja. Kad je Salafija preminuo 1933, on je odneo tajnu formulu sa sobom u grob. Maskali je pronašao njegove žive rođake i otkrio njegove radove.


Među dokumentima je pronašao i rukom pisane memoare, u kojima Salafija preporučuje hemikalije koje je stavio u Rozalijino telo – formalin, cink sulfat, alkohol, salicilna kiselina i glicerin.


Formalin se danas naširoko koristi u balsamovanju. Salafija je jedan od prvih koristio ovu hemikaliju za mumificiranje tela. Alkohol je, zajedno sa suvom klimom u katakombama, osušio Rozalijino telo, dok ga je glicerin sačuvao od preteranog isušivanja, a salicilna kiselina je sprečila razvoj gljivica.



Cink sulfat bio ključni element za ovako izvrsno očuvanje tela devojčice. Cink, kojeg balsameri više ne koriste, je okamenio njeno malo telo.



- Cink joj je dao čvrstinu. Mogli biste je izvaditi iz kovčega i staviti na noge i ona bi stajala – kaže Melisa Džonson Vilijams, direktorka Američkog društva balsamera.

Rozalija Lombardio je sada premeštena u novi, stakleni kovčeg, napravljen da spreči bakterije ili gljivice. Zahvaljujući specijalnom filmu, takođe štiti telo od uticaja svetla.

Maskali se sada nada da će turisti prestati da izmišljaju "potpuno neosnovane priče" o devojčici mumiji.










 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/blic

Povezane vesti:


>