Zdravlje

Ljubav

Ovih dana se sve preklapa! Nije svaki kašalj korona virus!

Ovih dana se sve preklapa! Nije svaki kašalj korona virus! Mnogi simptomi su slični i nije uvek lako da ih razlikujemo. Ako neko dobije kijavicu, povišenu temperaturu, bol u grlu, mišićima i zglobovima, najpre će pomisliti da ima koronu. Ili je, možda, ipak, samo prehlada?

Ovih dana se sve preklapa! Nije svaki kašalj korona virus! Svet Plus





Korona je, naravno, mnogima najveća briga već više od godinu i po dana. Srećom, nije baš svaka kijavica i kašalj korona. Drugi zdravstveni problemi nisu nestali sa epidemijom, i dalje su aktuelni. Svakako, prvo treba isključiti Kovid-19!



Alergija-simptomi 

Alergeni mogu biti inhalatorni i nutritivni, alergijske reakcije mogu dati i mnogi lekovi, a zadnjih godina se sve češće javlja i alergija na sunce. Inhalatorni alergeni  najčešće uzrokuju: kijavicu, svrab u nosu i očima, pojačanu sekreciju iz nosa, i pojačano suzenje očiju, promuklost, kašalj, nekad i otežano disanje zbog edema sluznice nosa i disajnih puteva. Kod alergije se može javiti i osip po koži, ekcematozne promene i slično.

Reakcija na inhalatorne alergene pojavljuje se sezonski (polen) ili je vezana za duži boravak u kući (prašina). Alergija na životinjske dlake javlja se tokom cele godine. Kod alergije se može javiti i osip po koži, ekcematozne promene i slično. Retko se može javiti i angioedem, koji može dovesti do teškog gušenja, čak i smrtnog ishoda u najtežim slučajevima.



Najčešći inhalacioni alergeni su: polen drveća i  trava, polen korova, buđ, grinje, životinjske dlake. Alergični na ambroziju i druge polene, u ovo doba godine imaju izraženije tegobe. Unos alergena hranom ili kontak sa hranom, može da uzrokuje:  osip, gastrointestinalne smetnje kao što su abdominali bolovi i dijareja. Simptomi alergije se javljaju par minuta nakon jela ili odmah u kontakta sa hranom, mada mogu biti i odloženi i do nekoliko sati. Česti nutritivni alergeni su: jaja, mleko, neko voće i povrće, orašasti plodovi, riba itd.

Ako se radi o alergiji, neće biti povišene temperature, bolova u mišićima i zglobovima.

Pomoć u ovom slučaju, pored antialergijskih lekova (antihistaminika, antialergijskih sprejeva za nos i sl.) je i maksimalno izbegavanje alergena ako su poznati, zatim često pranje kose i odeće posle boravka napolju, kao i dovoljan unos cinka, vitamina D, C, kalcijuma i probiotika...


Prehlada i grip - simptomi

Što se tiče jače prehlade ili gripa, najčešći simptomi su: povišena temperatura, kijanje, ili suv kašalj, slabost, malaksalost, jeza, bol u grlu, bolovi  u mišićima i zglobovima, glavobolja, pritisak u glavi, otežano disanje. Prehlada prođe za 2-3 dana uz mirovanje, čajeve i vitamine. Grip traje nešto duže i praćen je težim simptomima, ali uz mirovanje i simptomatsku terapiju, uglavnom prolazi za 7-10 dana. Nažalost, postoje i vrlo teške, čak i smrtonosne forme sezonskog gripa, naročito kod straijih osoba sa komorbiditetima. Zato se preporučuje primanje vakcine protiv sezonskog gripa, koja najčešće počinje da se daje u oktobru mesecu.






Simptomi Kovid19


Simptomi Kovid 19, izazvanog delta sojem virusa korone su nešto drugačiji od simptoma prvobitnog alfa soja. Najčešći se javlja: glavobolja, bol u grlu, povišena temperatura, curenje iz nosa, gubitak čula mirisa i ukusa (nije obavezno), mučnina, povraćanje, dijareja...Ti simptomi se pojavljuju prva dva tri dana nakon inficiranja. Dakle, kod delta soja, simptomi samo prvih dana liče na alergiju i grip. Ali, vrlo brzo može doći do pogoršanja, pojave pneumonije i mnogobrojnih drugih komplikacija, kao i potrebe za bolničkim lečenjem.

I posle izlečenja akutnih simptoma, veoma često se javlja produženi ili Long kovid, koji može trajati nekoliko meseci, praćen mnogobrojnim simptomima (više od 200 simptoma) i komplikacijama. U kom pravcu će se bolest razvijati, zavisi od mnogo faktora. Od individualnog imunskog statusa, godina starosti, da li postoje pridružene bolesti, od adekvatnog i pravovremenog dijagnostikovanja i lečenja. Najgore je da zaraženi pacijent nekoliko dana izlazi, kreće se i tako širi koronavirus.

Tek kad se pacijent testira, na osnovu simptoma, znaće se o čemu se radi. Ako je antigenski test negativan, a simptomi ukazuju na kovid infekciju treba da se uradi se i PCR test. Naravno, treba uraditi i osnovnu laboratoriju i na osnovu svega toga se pacijentu preporučuje odgovarajuća terapija.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Life magazin

Povezane vesti:


>