Region

Svet

Region

Jovanka Broz i tajne službe, premijerno od 20. septembra na RTS-u!

"Jovanka Broz i tajne službe", premijerno od 20. septembra na RTS-u! Serija je zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, svedočenjima neposrednih učesnika i rezultatima istraživanja naših i stranih istoričara. Poseban kvalitet daje više od 25 sagovornika, eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, bezbednosti, politike, pravosuđa, psihologije, psihijatrije i službi bezbednosti.

Jovanka Broz i tajne službe, premijerno od 20. septembra na RTS-u!





Svakog ponedeljka, od 20. septembra u 22.00 na Prvom programu RTS-a emitujemo dokumentarno-igranu seriju "Jovanka Broz i tajne službe" koja kroz deset epizoda  prati životni put Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od njenog dolaska na rad u Beli dvor, udaje za Tita, glamurozne dame i simbola jedne epohe Titove Jugoslavije, do nesporazuma, sukoba, afera, osnovanih i neosnovanih optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije, ponižavanja i života u nehumanim uslovima.



Serija je zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, svedočenjima neposrednih učesnika i rezultatima istraživanja naših i stranih istoričara. Poseban kvalitet daje više od 25 sagovornika, eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, bezbednosti, politike, pravosuđa, psihologije, psihijatrije i službi bezbednosti.




Gledaoci će saznati kako je upravo Jovanka Budisavljević došla u Titovu blizinu i kakav su uticaj imale službe bezbednosti na to, kakva je bila uloga Steve Krajačića u njenom životu, da li je ona učestvovala u pripremi afere prisluškivanja i smeni Aleksandra Rankovića i šta je o tome mislila skoro 50 godina posle tih događaja. Šta je pozadina sukoba Jovanke Broz i šefa vojne tajne službe, generala Ivana Miškovića, i zbog čega je Tito zaštitio Jovanku i smenio Miškovića? Da li je Jovanka zaista pripremala državni udar sa generalom Đokom Jovanićem i da li se borila za vlast u takozvanom posttitovskom periodu, kako su je optuživali neki Titovi saradnici?




Zašto su neki Titovi saradnici hteli da razvedu ili odvoje Jovanku od Tita i šta su sve koristili da bi to ostvarili. Šta je bila takozvana "Jovankina zagrebačka epizoda", ko je i na koji način pokušao da ovo iskoristi za Jovankinu kompromitaciju i kakva je bila uloga službi bezbednosti u tome? Da li je Jovanka bila "psihijatrijski slučaj", paranoična i bolesno ljubomorna žena, ili je bila samo tvrdoglava, ponosna i dostojanstvena?







Šta je državno i partijsko rukovodstvo tadašnje Jugoslavije tražilo od službi bezbednosti u odnosu na Jovankino pojavljivanje u javnosti i pisanje njenih memoara? Zašto su tajne službe vodile tri operativne akcije za Jovanku? Ko je naredio da se još dok je Tito bio živ prisluškuju ne samo Jovanka nego i njena najbliža rodbina? Upravo ova serija daje odgovore na ova i mnoga druga pitanja.



Serija se bavi i Jovankinim životom u vreme izolacije i objašnjava zbog čega nije mogla da reši svoja osnovna statusna pitanja. Šta je Jovanka mislila o Titu i koga je optuživala dok je živela u ponižavajućim uslovima, kao teško ogorčena i obespravljena žena?



Gledaoci će saznati šta je još Jovanka htela da kaže i da li su neki događaji iz njenog života ostali prekriveni velom tajni.

U igranom delu serije pojavljuju se naši poznati glumci u ulogama nekih značajnih ličnosti iz tog perioda. Jovanku Broz igraju Milica Tomašević i Snežana Savić, Tita Nebojša Dugalić, Rankovića Gordan Kičić, Ljubičića Branislav Lečić, Bakarića Svetozar Cvetković, i mnogi drugi glumci u drugim ulogama.



Producentkinja serije je Danka Milošević i produkcija GFC. Režiser je Nedeljko Kovačić, autor scenarija Svetko Kovač, a narator glumac Tihomir Stanić.



 



Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>