Region

Svet

Region

Tema serije Pevačica, vlaška magija! Navodno postoje dve vrste!

U Srbiji, ali i širom Balkana, vekovima su postojale priče o ljudima, naročito ženama, koje se bave magijom, vradžbinama, urocima itd. Tema serije "Pevačica", vlaška magija! Navodno postoje dve vrste, bela i crna.

Tema serije Pevačica, vlaška magija! Navodno postoje dve vrste! Screenshoot/Instagram/superstar

Pre nekoliko dana počelo je prikazivanje serije „Pevačica“, koja je donekle zasnovana na tragičnoj smrti Jelene Marjanović (Krsmanović) 2016. godine.Baš kao i u Jeleninom slučaju, i u ovoj seriji se kao glavni uzrok za nesreću pevačice Ivane Lazić pojavljuje magija. Naime, Ivana Lazić željna uspeha na estradi, ulazi u mračni svet vlaške magije, a cena će biti visoka – njen život!U Srbiji, ali i širom Balkana, vekovima su postojale priče o ljudima, naročito ženama, koje se bave magijom, vradžbinama, urocima itd.

Navodno postoje dve vrste magije – bela i crna. Crna je ona negativna, koja se koristi da bi se drugome naudilo ili se prosto radi nešto za lični interes. S druge strane, bela magija je tu da poništi štetna dejstva crne magije, kao i da donese radost i sreću drugome, bez ikakvog ličnog interesa, tj. skrivenih motiva, piše Film i tv.

S obzirom na temu serije „Pevačica“, danas nam je u fokusu crna magija.


Vradžbina za uspeh u poslu


Ako vas očekuje neki važan posao, mistici preporučuju sledeći ritual: pre izlaska iz kuće, pomešati u bočici malo soli i bibera, prosuti ispred praga pa tek tada zakoračiti. Tu bočicu odmah stavite u džep.

Ako se ova mešavina razmuti u čaši vode, pa se svakog jutra, pre nego što sunce izađe, njome poprska prag od ulaznih vrata, trebalo bi da to bude i odlična zaštita doma i ukućana.


Evo još jednog rituala koji obezbeđuje uspeh u poslu: u čašu sipati 100 g soli, preliti sa 3 dl izvorske vode i ostaviti da prenoći. Sutradan napraviti tri kruga oko kancelarijskog stola prskajući tom vodicom isped sebe, izgovarajući određene reči…Vradžbina za zavođenje muškarca


Da bi ostvarile ljubav sa muškarcem, mnoge devojke i žene su spremne i da „prodaju dušu đavolu“. Evo spiska nekih od vradžbina i manipulacija koje žene koriste za zavođenje i pridobijanje srca muškarca:


– Stave im kap menstruacije u kafu, nakon čega muškarac poludi za njima;

– Kada je pun Mesec, pogledaju kroz prsten u pravcu meseca i stave prsten na ruku. Dokle god ga ne skinu, muskarac ih neće ostaviti;

– Uzmu mu pramen kose (snop dlaka) i čuvaju ispod jastuka i on ostaje uz njih;Pramen kose provlače kroz iglu, a onda zašivaju za neki deo odeće kako bi vezale muškarca za sebe;

–  U Negotinskoj krajini, na primer, bockajući iglom jastuk, devojka govori: “Ne bodem jastuk, bodem svog suđenika: u oči, pod oči; u čelo, pod čelo; u srce, pod srce… da ne može da spava, dok mene, Jele, ne dođe da se razgovaramo, da se verimo”.

– U Bačkoj se veruje da kada devojka svom momku krišom u džep stavi slepog miša, ići će za njom kao slep;


– Žene često” hvataju muškarca na bebu” tako što kažu da nema šanse da ostanu trudne, da bi se muškarac opustio. Posle nekoliko meseci odlaze kod doktorke, gde pregledom utvrđuju da su u drugom stanju, nakon čega se muškarac oženi njom;

Cvet maslačka se ubere i ispresuje, a potom, pažljivo stavi između dva komada papira i uvije u maramicute stalno nosi sa sobom. Ova amajlija se nosi u levom džepu i uz njenu pomoć, veruje se, moguće je osvojiti devojku ili momka koji vam se dopada;
Ako se sve završi kako treba, amajlija se čuva do sklapanja braka, a onda se pažljivo zakopa ispod kućnog praga ili u baštu;


– Da bi zavele muškarca žene započinju ritual sedam nedelja neposredno pred pun mesec, a započnu ga u petak, što čine svakog sledećeg petka, sedam puta za redom. Na ružičastoj sveći nacrtaju šest krugova. Zapale je i izgovore ime osobe za koju je namenjen ovaj obred, uz sledeće reči:

“Gana, uvek budi sa mnom, molim te, daj mi pravu ljubav. Gana, daj mu snage, da svoj osećaj ostvari u reči, kao da pesmu peva.”

– umesto rumenila na obraze namažu malo praha od crvene cigle – nekad je vladalo mišljenje da je to rumenilo “magično” i da privlači željenog muškarca (mislim da je ovo proizašlo iz toga što nekada nije postojalo rumenilo);

– ako starija devojka ili momak požele da sebi nađu par, potrebno je da se u ponoć uoči Đurđevdana ( ili nekog drugog “jakog sveca”) okupaju i odu svečano obučeni u crkvu i tamo poklone stvar koju su tek kupili.

Sigurno smo svi bar jednom u životu čuli za nekoga ko je ima neko neobično i neobjašnjivo iskustvo. Ako ništa drugo, čuli smo da neko kaže da misli da ga je neko urekao, ili da je na njegovu porodicu bačeno prokletstvo. Doduše, čini se da se o ovakvim pojavama više govori, i u iste više veruje u ruralnim sredinama nego u gradovima.

Možemo zaključiti da se paranormalne pojave dešavaju svakodnevno, samo se postavlja pitanje da li verujemo ili ne. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: filmitv.rs

Povezane vesti:


>