Zdravlje

Ljubav

Postkovid sindrom kod dece izaziva nesanicu, pad koncentracije i srčane probleme!

Direktor Instituta za majku i dete, profesor dr Vladislav Vukomanović, kaže da postkovid sindrom kod dece izaziva nesanicu, pad koncentracije i srčane probleme! Neke mere u školama nisu realne, i očekujem da će takve preporuke morati da se izmene.

Postkovid sindrom kod dece izaziva nesanicu, pad koncentracije i srčane probleme! Svet Plus
U Srbiji je sve više obolelih od korona virusa među mladima. Uglavnom je reč o asimptomatskim slučajevima, ali ono što posebno brine jeste da se postkovid javlja i kod dece i da može da traje i do šest meseci.- Deca uglavnom imaju asimptomatski slučaj korona virusa, ali su baš takvi slučajevi značajni u transmisiji ka ukućanima i drugim ljudima - rekao je prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar, kardiolog i direktor Instituta za majku i dete.

On je posebno skrenuo pažnju na postkovid sindrom.- Ranije to nije bio neki veliki problem, međutim, sve češće, čak i ona deca koja su imala asimptomski slučaj, pokazuju smetnje u spavanju, nesanice, kognitivne smetnje, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca i veoma jako zamaranje posle četiri do pet stepenika - rekao je dr Vukomanović za TV Prva.Po njegovim rečima “postkovid može da traje i do šest meseci”.


- Deci se savetuje postepepno povećanje fizičke aktivnosti i vitaminska terapija koju su uzimali tokom bolesti - dodao je prof. Vukomanović.

On je posebno naglasio da je u ovom talasu kod njih trenutno primljeno troje dece koja su PCR pozitivna. Izdvojio je slučaj 15-godišnjeg dečaka, koji je imao tešku upalu pluća bez ikakvih komorbiditeta, bez ikakvih faktora rizika, a razvio je kliničku sliku koja je karakteristična za odrasle.

- To pokazuje da bolest donekle menja svoju ćud, delta soj ima neke svoje osobenosti, najteža bolest je do sada bila multisistemski inflamatorni sindrom gde je bilo i smrtnih ishoda, međutim to se sada pomera ka populaciji adolescenata i mladih, a tu je eto najmanji procenat vakcinacije - kazao je on.

Doktor ističe da postoji nepoverenje čak i u standardnu proceduru vakcinacije dece, koja se odvija decenijama unazad. Tvrdi da postoje problemi kod motivacije roditelja koji su glavni činioci za donošenje odluke za vakcinaciju dece, ali i da postoje kočenja čak i od strane doktora.

- Te vakcine su potpuno ispitane, nekoliko hiljada dece je ispitano da bi se uočilo da li ima negativnih efekata - zaključio je prof. Vukomanović za TV Prva.
Neke mere u školama nisu realne

Prof. Vukomanović smatra da pojedine mere koje su najavljene za škole nisu baš realne.

- Preporuka deci, gde treba kada razgovaraju da stave maske, a da ih skinu kada ne pričaju, nije realna i nije ostvariva u praksi i očekujem da će takve preporuke morati da se izmene - rekao je doktor. 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Still

Povezane vesti:


>