Region

Svet

Region

Horor serija Crna svadba! Sukob praznoverja i religije! (VIDEO)

Sukob praznoverja i religije! Horor serija "Crna svadba" svoju svetsku premijeru imala je nedavno na 27. Sarajevo Film Festivalu. Tamošnja publika imala je priliku da pogleda prve dve epizode. 

Horor serija Crna svadba! Sukob praznoverja i religije! (VIDEO) Screenshoot/Instagram




Ekipa serije boravila je u Sarajevu, a njeni kreatori – scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić, otkrili su da je za put od same ideje do premijere bilo potrebno čak tri godine. Takođe, serija “Crna svadba” snimana je u strogoj tajnosti, pa se donedavno malo znalo o njoj. Razlog tome je hiperprodukcija u Srbiji zbog koje ni jedan projekt ne može da zaživi i dobije pažnju kakvu zaslužuje.


Upravo zbog toga nisu želeli da otkriju ni kako se završava prva sezona od 10 epizoda, koja je celina za sebe. Ne zna se hoće li biti i nastavka. To, kako kažu, prepuštaju gledaocima da zaključe.


Poznato je jedino da se bavi svetom magije i drevnih obreda, odnosno vlaške magije. Ona važi za najjaču posle vudua, zbog čega ju je jako teško skinuti. Prema običaju, koji se održao u istočnoj Srbiji do današnjih dana, kada umre mlad muškarac priređuje mu se “crna svadba”. Sahranjuje se u crnom svečanom odelu. A pored groba ga ispraća devojka, verenica ili neka druga žena koja je obučena u venčanicu. Da bi se pokojnikova duša umirila, ona sklapa simboličan brak s preminulim, koji traje godinu. Posle toga mlada stiče pravo da nađe nekog, “živog” muža.







– “Crna svadba” je pravi poduhvat, prva serija koja se bavi barem približno tom tematikom. Još od vremena Jugoslavije kada je Đorđe Kadijević radio “Leptiricu” i neke adaptacije Nušićevih pripovetki koje su bile TV drame. Iskreno, ne znam kako će publika reagovati. Mada, da se ne nadam da će odlične reakcije biti, ne bih je ni radio. Ipak, nadam se da će biti sukob praznoverja i religije zanimljiv, jer je u suštini taj sukob onaj koji traje. Ljudi koji su vernici su ujedno i praznoverni – smatra reditelj Nemanja Ćipranić.


Glavne uloge u seriji “Crna svadba” igraju: Uliks Fehmiju i Nikola Kojo, Jelena Đokić, Ljiljana Blagojević, Slavko Štimac i mnogobrojni drugi regionalni glumci ostvarili su zapažene uloge.


– Suludo je da u ovako malom regionu postoje zvezde. Ali i ako postoje, to su oni. Ne u pežurativnom smislu, daleko od toga. Baš naprotiv, to su sve jako dobri ljudi, odlični profesionalci i glumci. Velika je čast, pre svega, dobiti šansu da sarađujem sa takvim ljudima. Mnogo toga sam i kao reditelj i kao čovek naučio od njih. Mislim da bez njih svih ova serija ne bi bila to što jeste, siguran sam u to. Glupo je da ja, kao mlad autor, pričam o njihovim dostignućima. Mnogo mi je drago što smo svi zajedno uspeli da izguramo ovo do kraja i da napravimo nešto čime mislim da ćemo se ponositi – rekao je Ćipranić, dodajući da je njemu najdraža uloga monaha Tihona, koga svi gledaju kao ludog proroka koji priča ono što niko ne želi da čuje.





 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/dnevniavaz

Povezane vesti:


>