Zdravlje

Ljubav

Žena od 50 godina i višak kilograma: Ovo su dijete za vas!

Žena ste od 50 godina i imate višak kilograma koji želite da skinete, onda su ovo tri dijete za vas! Jednostavno ih je slediti!

Žena od 50 godina i višak kilograma: Ovo su dijete za vas! Svet Plus




U moru dijeta koje postoje danas na tržištu i koje se reklamiraju kao „najbolje“, ženama starijim od 50 godina ipak se savetuje provoditi one dijete koje će, uz regulaciju telesne težine, i doprineti njihovom zdravstvenom stanju i održati ravnotežu hormona, navodi magazin Fitness. 



Dijete koje se savetuju ženama starijim od 50 godina zadovoljavaju i sledeće kriterijume:



Jednostavno ih je slediti!

Prilagodljive su osobnim i nutritivnim potrebama svakog pojedinca

Nisu preterano restriktivne

Nutritivno su uravnotežene



Naučno su potkrepljene

Dijete koje se savetuju ženama starijim od 50 godina su sledeće:



1. Mediteranska ishrana

Mediteranska dijeta je prema svim stručnjacima i nutricionistima uvek pri vrhu lestvice najboljih dijeta, za sve ljude. Sastoji se od niskog udela zasićenih masti, te se primarno bazira na povrću, mahunarkama, voću, orašastim plodovima i  žitaricama punog zrna. Primarni izvor ulja u ovoj dijeti je maslinovo ulje.

Iako je mediteranska ishranaa primarno bazirana na namirnicama biljnoga porekla, ona sadrži i umerenu količinu ribe i mlečnih proizvoda, male količine jaja, mesa živine i crvenog mesa.

Niz studija potvrđuje pozitivan uticaj mediteranske ishrane na smanjenje rizika od hroničnih bolesti i onih povezanih sa starenjem, poput srčanih bolesti, dijabetesa, karcinoma i slabljenja mentalnih funkcija.







2. Fleksitarijanska dijeta

Fleksitarijanska dijeta je poluvegetarijanska dijeta koja se dominantno sastoji od namirnica biljnoga porekla uz povremenu konzumaciju mesa, jaja, mlečnih proizvoda i ribe. Upravo je ova ishrana trenutno izrazito popularna kod onih koji smanjuju unos mesa, bez obzira radi li se o zdravstvenim, etičkim ili ekološkim razlozima.

Za razliku od vegetarijanske dijete koja u nekim slučajevima može dovesti do manjka gvožđa i omega-3 masnih kiselina u organizmu, fleksitarijanska dijeta sadrži dovoljne količine ovih nutrijenata, baš kao i kalcijuma koji je posebno važan ženama u periodu nakon menopauze.



3. Za one kojima je dosta svih dijeta: Intuitivno hranjenje

Ako vam je dosta svih popularnih i reklamiranih dijeta, intuitivno hranjenje je jako dobar pristup koji će doneti rezultate i imati pozitivne učinke na zdravlje, ali i osećaj zadovoljstva. Naime, hronično sprovođenje restriktivnih dijeta može imati niz nuspojava, od slabljenja kvalitete kostiju, poremećaja u ishrani i oslabljenog kvaliteta života.

Intuitivno hranjenje je plan koji podrazumeva pozitivan odnos prema hrani i prema vlastitom telu, prethodno prepoznavanje situacija u kojima se pristupa emocionalnom unosu hrane, bez stvarnoga oseta gladi.

Intuitivno hranjenje uključuje 10 principa koji podrazumevaju pozitivan odnos prema hrani, hranu kao doprinos zdravlju i razvijanju emocija bez sudelovanja ili korišćenja hrane u tu svrhu.

U ovom principu nema zabranjene hrane ni pravila o veličini porcije ili vremenu unosa obroka. Umesto toga, cilj je naučiti se osluškivati znakove i signale koje telo šalje, od prirodnog osećaja gladi i sitosti, do prepoznavanja i izbegavanja mentalnog i fizičkog nagrađivanja kroz hranu.

Studije pokazuju da osobe koje nauče i krenu provoditi intuitivno hranjenje lakše regulišu i održavaju željenu telesnu težinu, čak i u slučajevima kad im mršavljenje nije bio primarni cilj.



Za koji god princip se odlučite, nekoliko je pravila koja uvijek vrede: 

prednost se daje nutritivno bogatoj, minimalno prerađenoj hrani bogatoj vitaminima, mineralima, vlaknima, zdravim mastima, čistim proteinima i antioksidansima.

Žene starije od 50 godina moraju obratiti pažnju i na unos specifičnih nutrijenata, kao što su kalcijum, vitamin, D, proteini i vitamini B kompleks.

U svakom slučaju, pre početka početka bilo kojeg plana ili režima ishrane, potrebno je savetovati se s lečnikom i nutricionistom pa pod nadzorom i započeti sa dijetom. 




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Fitness

Povezane vesti:


>