Zdravlje

Ljubav

Ova hrana šteti u menopauzi! Hormoni mogu da polude!

"Period tranzicije" koji nastupa po završetku reproduktivnog doba žene može da bude poprilično težak. Ova hrana šteti u menopauzi jer od nje hormoni mogu da polude! Evo kako da je zamenite drugom vrstom namirnica.

Ova hrana šteti u menopauzi! Hormoni mogu da polude! Svet Plus




Iznenadni talasi toplote, nervoza, smanjena koncentracija, nesanica i dobijanje na težini uprkos zadržavanju starih navika u ishrani samo su neki od simptoma menopauze, ipak neka hrana može dodatno da pogorša stanje.


Na sreću, postoje i zdrave alternative koje pomažu ženama da lakše prođu kroz "period tranzicije".

- Zdrava, uravnotežena ishrana je posebno važna u periodu menopauze – kaže nutricionista Ejmi Džejmison Petonik.

Ali, kako postoje namirnice koje su preporučljive u menopauzi, tako postoje i one koje mogu da pogoršaju simptome.




PRERAĐENA HRANA

Čips i druge industrijske slane grickalice jesu ukusne, ali su i pune soli, šećera i loših masti. Ukoliko ih često jedete, rizikujete da se osećate naduveno. Zdrava alternativa su humus, krekeri od celog zrna žitarice, kao i puter od kikirikija.


ZAČINI

Dobro razmislite pre nego što naručite salsu ili ljut ajvar. Hrana koja ima moć da podigne telesnu temperaturu deluje poput cunamija na valunge koji su najčešći simptom menopauze.

Hranu radije začinite kurkumom, kuminom i bosiljkom.






FAST FUD

Da, svi volimo picu i pljeskavice sa kioska, jer na nas deluju umirujuće zbog veće količine masti i ugljenih hidrata. Ali, isto tako, brza hrana čini da se brzo i lako ugojimo.

ALKOHOL

Vino ili "kratka pića" čine da se lakše opustimo. I sve je u redu dok imamo meru i zadržavamo se samo na jednoj čaši. Ali, sve preko toga je rizično, jer alkohol pogoršava simptome menopauze. Ipak, jedna čaša crnog ili belog vina neće delovati pogubno na žene koje prolaze kroz "period tranzicije".


KOFEIN

Ima li šta lepše nego započeti dan šoljom tople kafe? Za mnoge žene ovo je obavezan ritual. Loša vest je što kofein može da pogorša simptome menopauze.






 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/pink

Povezane vesti:


>