Zdravlje

Ljubav

Koliko vode treba da pijemo dnevno i kada je najbolje vreme!

Koliko vode treba da pijemo dnevno, kada je najbolje vreme za vodu i zašto bi trebalo da je pijem baš pred odlazak u krevet!

Koliko vode treba da pijemo dnevno i kada je najbolje vreme! Svet Plus





Nema potrebe nikoga podsećati na dobrobiti hidratacije tela. Čak i mala dehidratacija negativno utiče na sve telesne funkcije, a može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Čašu vode trebalo bi da pijemo na svakih sat vremena. Voda koja se popije ujutru, odmah nakon buđenja, imaće drugačiju ulogu nego ona koju ćemo piti pre odlaska u krevet.

U poslednjem slučaju, to može čak smanjiti rizik od srčanog udara, jer utiče na funkcionisanje naše cirkulacije. Čak i blaga dehidratacija može negativno uticati na funkciju endotela i tako doprineti srčanim oboljenjima i smanjenim fizičkim performansama.







Koliko vode treba da pijemo dnevno

Ovo je jedna od čestih tema razgovora. Kaže se da morate piti dva litra vode dnevno. U međuvremenu, ne postoji jednostavan odgovor na pitanje koliko vode treba popiti, jer željeni nivo unosa tečnosti zavisi od starosti, telesne građe, bolesti, aktivnosti i temperature okoline. Potreba za vodom raste po toplom vremenu, kao i tokom sporta ili drugog fizičkog napora.

Osim toga, vredi zapamtiti da se voda nalazi i u drugim tečnostima koje pijemo tokom dana, na primer, u voću i povrću. Ovo se takođe računa u vašu dnevnu ravnotežu unosa tečnosti.



Kada je najbolje vreme za vodu

Čaša vode koja se popije odmah nakon buđenja, na primer sa dodatkom limuna, stimuliše telo na akciju. Ako konzumirate vodu 30 minuta pre obroka, pomaže varenju, dok pijenje vode dva sata pre vežbanja sprečava dehidrataciju i povećava telesnu temperaturu tokom treninga. Takođe je dobro popiti čašu vode pre kupanja jer pomaže u snižavanju krvnog pritiska.



Zašto bi, takođe, trebalo piti vodu pre spavanja

Tokom dana sila gravitacije zadržava vodu u donjem delu tela (zato su nam noge često otečene u drugoj polovini dana). Kada idemo u krevet, u ležećem položaju, noge su nam na istom nivou kao i bubrezi, što ovom organu olakšava uklanjanje vode i toksina iz tela.



Stoga bi trebalo da pijemo vodu pre spavanja kako bismo sprečili štetne promene u telu. Kao rezultat nedostatka vode, krvni pritisak opada, a volumen mu se smanjuje, pa srce mora da radi sve brže i jače kako bi održalo cirkulaciju. Nedostatak vode utiče i na koncentraciju elektrolita, što može poremetiti rad mišića.



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/24 sedam

Povezane vesti:


>