Zdravlje

Ljubav

Zdravlje i vitalnost: Paradajz jača kosti, čuva srce, ublažava stres!

Pored toga što je čarobnog ukusa, paradajz je moćan čuvar vašeg zdravlja i vitalnosti! On jača kosti, čuva srce, ublažava umor i stres! Da biste iskoristili lekovita svojstva paradajza, možete ga jesti sirovog ili skuvanog u različitim jelima.

Zdravlje i vitalnost: Paradajz jača kosti, čuva srce, ublažava stres! Svet Plus

Iako je prva asocijacija na paradajz, salata, ovo povrće je mnogo više od toga.

Paradajz je prepun vlakana, vitamina, minera i fitonutrijentima i zbog toga je nezamenljiv na svakoj trpezi.

Bogat je vitaminima B6, C i K, sadrži beta karoten, biotin, niacin, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink i selen, kao i mnoge organske kiseline poput limunske i jabučne koje određuju karakterističan ukus paradajza.
Zbog visokog sadržaja antioksidanata paradajz je pravi eliksir zdravlja.Kombinovano delovanje gvožđa i vitamina C, koje sadrži paradajz, pomaže u sintezi hemoglobina i stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, čime pomaže u sprečavanju ili lečenju različitih vrsta anemije.


Zbog toga što sadrži vitamin C, kalcijum i fosfor, paradajz je veoma dobar za zdravlje kostiju i zuba.


Paradajz poboljšava rad srca pomažući u snižavanju pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Takođe sprečava oksidaciju holesterola, što je jedan od prvih koraka u stvaranju aterosklerotičnih plakova.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, poboljšava sposobnost kože da se zaštiti od štetnih UV zraka. Pošto je bogat vitaminima A i C, to ga čini korisnim smanjujući starenje kože i uklanjajući nedostatke na koži.

Visok sadržaj kalijuma i fosfora u crvenom soku paradajza pomaže u ublažavanju simptoma stresa i umora, kao i u ublažavanju grčeva mišića.

Da biste iskoristili lekovita svojstva paradajza, možete ga jesti sirovog ili skuvanog u različitim jelima. Pogledajte kako sve možete da ga pripremite OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/stvarukusa.rs

Povezane vesti:


>