Lepota

Ljubav

Prirodno, bez kancerogenih farbi, pokrijete sede vlasi!

Zaprepašćujući podatak Nacionalnog instituta za karcinom (NCI) jeste da se u proizvodima za farbanje kose koristi više od 5.000 različitih hemikalija, od kojih su neke zabeležene kao kancerogene. Prirodno, bez kancerogenih farbi, pokrijete sede vlasi!

Prirodno, bez kancerogenih farbi, pokrijete sede vlasi! Svet Plus




Čak 65 odsto žena redovno farba kosu. I dok neke to rade kako bi pokrile sede ili izrastak, druge jednostavno vole da menjaju boju. Međutim, sredstva za njeno bojenje mogu da oštete vlasi, pa su u tom slučaju prirodne boje idealno rešenje.

Zaprepašćujući podatak Nacionalnog instituta za karcinom (NCI) jeste da se u proizvodima za farbanje kose koristi više od 5.000 različitih hemikalija, od kojih su neke zabeležene kao kancerogene.


U izveštaju NCI-a navodi se kako tamne boje koje se koriste tokom dugog vremenskog perioda povećavaju rizik od karcinoma. Zbog toga se mnoge žene odlučuju za prirodne farbe za kosu. Spisak namirnica koje će vam poslužiti poprilično je dug, a farmaceut Isidora Vasić navešće vam neke od njih.


Ona napominje da ćete za vidljivije rezultate i jaku boju možda morati da ponovite postupak farbanja i nekoliko puta, jer ipak su u pitanju prirodni sastojci, a da dužina trajanja boje zavisi od tipa i kvaliteta vlasi.




Kafa i crni čaj za brinete
Osim što je odlična za piling kože i što ublažava celulit, svemoćna kafa može vam potamniti kosu i pokriti sede vlasi.

– Skuvajte jaku kafu i pustite da se ohladi, a zatim je pomešajte sa nekoliko šoljica balzama za kosu. Nanesite na čistu kosu i ostavite da stoji oko sat vremena. Isperite potom jabukovim sirćetom razblaženim vodom, jer će to pomoći da boja traje duže – predlaže Isidora Vasić, magistar farmacije.




Dodaje da je crni čaj takođe odličan za pokrivanje sedih.

– Uzmite 3–5 kašičica crnog čaja i prelijte sa dve šolje vode. Ukoliko su vam problem sede vlasi, pomešajte čaj sa listovima žalfije, ona će vam dodatno pomoći. Ostavite smesu na kosi čitavu noć, a ujutru je operite.

Kamilica i kurkuma za plavuše
Čaj od kamilice je pak dobar za plavuše. Dame svetlije kose mogu pomešati kurkumu i kamilicu sa dve šoljice ključale vode.

– Ostavite smesu da odstoji 20 minuta, pa je nanesite na kosu i ostavite još 20 minuta. Isperite i ponovite ako treba – kaže naša sagovornica.





Šargarepa i orah za riđe i tamnosmeđe
Ona ističe da šargarepu možete koristiti ako želite da dodate prirodne crvene tonove kosi.

– Sok od ovog povrća daje nežniju crvenkastu boju. Jednu šoljicu soka pomešajte sa kokosovim uljem. Nanesite na kosu i pustite da stoji barem sat vremena.

Za tamnosmeđu nijansu odlično su se pokazale i ljuske od oraha.

– Kuvajte ljuske 30 minuta, ohladite, a zatim nanesite na kosu i držite barem sat vremena. Isperite toplom vodom – predlaže Isidora.




Kana i boji i jača
Kana se za farbanje kose koristi preko 6.000 godina i osim što boji vlasi, ona ih čini jačim, sjajnijim i lepšim.

– Ona je potpuno prirodna i nežno boji kosu, dok je istovremeno jača i čisti toksine iz folikula dlake. Ako imate hronično suvo teme i perut, kana će vam pomoći da vratite kožu u ravnotežu. Jedina mana ove boje je što se jako teško skida – upozorava Isidora.







Cimet posvetljuje
Mnoge devojke žele da imaju svetliju kosu, ali bez farbanja. Mogu je posvetliti na prirodan način za ton ili dva i uz pomoć cimeta.

– Pomešajte jednu kašiku cimeta i malo regeneratora za kosu. Količina maske zavisi od dužine i gustine vaše kose, kao i od toga da li želite da posvetlite celu kosu ili samo pojedine pramenove. Nanesite masku. Ukoliko je stavljate na celu kosu, raščešljajte je kako bi se smesa ravnomerno rasporedila. Uvijte kosu u punđu i prekrijte folijom. Ostavite da odstoji najmanje šest sati, najbolje preko noći. Ujutru operite šamponom – ističe Isidora, a piše Žena.
 

Isidora Bjelica - godišnjica smrti: Evo šta je Vila poručila objavom!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/žena

Povezane vesti:


>