Ostalo

Smeno

Smeh na sahranama: Psiholozi tvrde da za to postoji razlog!

Mnogi su već čuli za ovu "pojavu" - smeh na sahranama ili su prisustvovali tako nečemu... Možda se to i vama dogodilo?!  Šta je u pitanju? Psiholozi tvrde da za to postoji razlog za koji nema pomoći.

Smeh na sahranama: Psiholozi tvrde da za to postoji razlog! Svet Plus
Sahrane predstavljaju jedno od najemotivnijih i najtužnijih mesta na kome čovek može da bude. Ipak, pojedini ljudi umeju da dobiju histeričan napad smeha tokom opela.


Mnogi takve reakcije smatraju neprimerenim ili potpuno neosetljivim, ali psiholozi tvrde da za to postoji razlog za koji nema pomoći.Odbrambeni mehanizam

 - Smejanje može da se definiše kao manična odbrana, kao jedna vrsta strategije sa suočavanja sa tugom, ali na obrambeni način, kako bi se skrenula pažnja sa realne situacije, gubitka, ljudske ranjivosti i kraja života - objašnjava psiholog Abigal San za britanse medije.
Da li se smejanje na sahrani može sprečiti?


- Primetite i prepoznajte šta se događa iznutra, nadgledajte ono što se u vama fiziološki dešava. Dišite, pomerajte nožne prste i na trenutak se koncentrišite na vaša stopala. Fokusirajte se na nešto što se zapravo događa u tom trenutku, umesto da pustite da vas savladaju osećaji. To ne znači da izbegavate vaše misli ili osećaje, već istovremeno usmeravate pažnju na više stvari, što vam može olakšati situaciju - kaže psiholog i dodaje da su takve reakcije sasvim normalne.


- Iako u tim reakcijama nema ništa loše, mogi bi to ponašanje mogli da protumače kao neprimerno, iako se samo radi o načinu odbrambenog mehanizma- zaključila je dr San. 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/magazinnovosti

Povezane vesti:


>