Ostalo

Smeno

Genijalna caka profesionalnih kuvara: Dinstajte luk bez smrada!

Dinstajte luk bez smrada! Nema više neprijatnih mirisa, niti višečasovnog luftiranja kuće kad spremate sataraš, gulaš, paprikaš, sarmu, punjene tikvice... Genijalna caka profesionalnih kuvara je pred vama!

Genijalna caka profesionalnih kuvara: Dinstajte luk bez smrada! Svet Plus
Ukusno kuvano jelo u većini slučajeva nezamislivo je bez dinstanog crnog luka ili praziluka. Ali, uprkos tome što ovo povrće jelu daje slast, ali i gustinu, domaćice često zaziru od dinstanja luka jer se od njega usmrdi cela kuća.


Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.Ipak, i ovu zamku je moguće izbeći, i pripremiti ukusno kuvano jelo, a da vazduh u kuhinji ne poprimi neprijatan miris.

Kad iseckate crni luk i spustite ga u tiganj sa zagrejanim uljem, obavezno dodajte kafenu kašičicu sode bikarbone. Ukoliko je količina luka veća od pola kilograma, dodajte punu supenu kašiku i ostavite luk da se dinsta.


Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite - luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.

Ovaj trik primenjuju kuvari u velikim restoranima i hotelima.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Republika

Povezane vesti:


>