Ostalo

Sme�no

Postoji niz namirnica koje vaš pas i mačka ne smeju jesti!

Postoji niz namirnica koje vaš pas i mačka ne smeju jesti, iako su mnogi vlasnici pasa i mačaka skloni da pomisle da njihov ljubimac nešto jednostavno voli da jede i da sigurno ne bi pojeo nešto što je loše po njega.

Postoji niz namirnica koje vaš pas i mačka ne smeju jesti! Svet Plus




DALJE OD CIMETA

– Čime god da hranite vašeg ljubimca morate mu obezbediti pravilan odnos neophodnih hranljivih sastojaka. Mnoge namirnice mogu se bezbedno koristiti u ishrani kućnih ljubimaca, ali neke od njih mogu imati negativan uticaj na njihovo zdravstveno stanje – kaže dr vet. med. Nikola Brajović iz veterinarske klinike Vet planet.

Jedna od takvih jeste mnogima omiljena čokolada. Kakao, koji ulazi u sastav čokolade, sadrži teobromin, teofilin i kofein, koji su toksični za pse i mačke. Nemarnost vlasnika najčešće dovede do toga da ljubimac pojede čokoladu, što može izazivati mučninu, povraćanje, dijareju, nervne simptome, nepravilnu srčanu aktivnost, pa i smrt.

– Cimet takođe može izazvati slične simptome. Kada ljubimac dođe u kontakt s prahom cimeta, može ga udahnuti, iritirajući tako gornje disajne puteve ili ga može pojesti i imati slične posledice u usnoj duplji, praćene povraćanjem, dijarejom, padom nivoa šećera u krvi, pa i kolapsom – objašnjava dr Nikola Brajović.



OPREZNO S MLEKOM

On upozorava da sladoled, kao osveženje tokom vrelih letnjih dana, treba zaobići zbog visokog sadržaja šećera, a isto se preporučuje i za med, koji kod kućnih ljubimaca, naročito onih sa dijabetesom, može izazvati hipoglikemiju.

– Mleko i jogurt mogu biti u sastavu obroka, ali s njima treba biti obazriv zbog moguće intolerancije na laktulozu, tako da ih ne treba davati ljubimcima u čistom obliku. Žitarice poput pšenice dobar su izvor proteina, ugljenih hidrata, esencijalnih masnih kiselina, kao i vlakana značajnih za pravilno varenje, pa ih slobodno možete davati svom ljubimcu – savetuje dr Brajović.



ŠTA LJUBIMCI NE SMEJU DA JEDU

Avokado

Avokado je veoma opasan za pse i mačke jer sadrži toksin persin, koji izazva respiratorne poremećaje, zadržavanje vode u plućima i otežano disanje usled nedostatka kiseonika. Čak je moguće da dođe i do potpunog gušenja, a persin kod mačaka može i da ošteti srčani mišić.

Grožđe

Grožđe spada u veoma opasne namirnice za pse i mačke jer i u manjim količinama može dovesti do oboljenja bubrega. Ovo se može desiti u kratkom vremenskom roku i čak dovesti do smrti ljubimca.

Slana hrana

So je svakako štetan element u ishrani ljubimaca. Previše soli dovodi do dehidracije, povraćanja i dijareje. Ako je reč o većim količinama, ljubimac može i da ugine.







Sirovo meso

Može da sadrži bakterije koje izazivaju trovanje kod pasa i mačaka. Ako je oboleo, pas će povraćati, pokazivati znakove groznice i imaće natečene limfne čvorove. Kod mačaka postoji opasnost od trovanja sirovim svinjskim i živinskim mesom, kao i ribom. Dokazano je da enzimi u sirovoj ribi uništavaju tiamin, koji predstavlja esencijalni vitamin B za mačku, što može dovesti do neuroloških problema, grčeva i kome.

Crni i beli luk

Ovo povrće ima izuzetno štetno dejstvo na psa i može dovesti do nesvestice i opšte slabosti jer smanjuje prenos kiseonika kroz organizam. Luk u bilo kom obliku može da uništi crvena krvna zrnca i dovede do anemije i kod pasa i kod mačaka. Trovanje belim lukom izaziva bledilo desni i opštu slabost ljubimca.

Čaj i kafa

Kofein u većim količinama može biti fatalan za ljubimce. Ako pas popije kafu, previše čaja ili pojede zrna kafe počeće otežano da diše, dobiće aritmiju, podrhtavanje mišića, pa čak i unutrašnje krvarenje. Ako maca popije oko pola šoljice kafe, to može izazvati smrt.

Kosti

Verovatno se čudite, ali kosti ostale iza vašeg obroka nisu preporučljive kao hrana za pse i mačke. Iako vam se čini prirodno da date psu kost, on se može udaviti od sitnih koščica, dok krupnije mogu da puknu i zaglave se u usnoj duplji ili izazovu smetnje u probavnom sistemu. Sitne šuplje kosti mogu takođe da povrede mačje nepce, zaglave se u grlu ili oštete sluzokožu creva.

Alkohol

Psi i mačke apsolutno ne bi smeli da okuse alkohol. I sasvim malo alkoholnog pića može izazvati kod psa povraćanje, proliv, probleme s koordinacijom, otežano disanje, pa čak i smrt, posebno ako je u pitanju manji pas. Kod mačaka alkohol može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre i mozga. Kašičica alkohola dovoljno je da mačka završi u komi.





Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/krstarica

Povezane vesti:


>