Ostalo

Sme�no

Volite gulaš ali vam ispada loše?! Možda radite pogrešne stvari!

Volite gulaš ali vam ispada loše?! Možda radite pogrešne stvari i pravite ovih pet grešaka! Pogledajte u čemu je problem!

Volite gulaš ali vam ispada loše?! Možda radite pogrešne stvari! Svet Plus




Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša. Umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na nešto ulja.



1. Birete loš komad mesa

U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa – od živine, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš najbolje je praviti od junetine, od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i povoljniji cenom. Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.




2. Prekratko kuvate meso


Jeste li ikada čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktično nemoguće učiniti. Nemojte brzati s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriti ga u želatinastu masu koja će se topiti u ustima.



3. Ne trljate meso paprikom


Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša. Umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na nešto ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unapredit će ukus celog gulaša. Prema mišljenju slavnog chefa Louisa Szathmaryja, na taj način nekada se pripremao tradicionalni mađarski gulaš.







4. Povrće stavljate u isto vreme kao i meso


Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vreme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta pre kraja kuvanja.



5. Koristite gotove začinske mešavine od sušenog povrća


Klasični gulaš trebao bi imati ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i grančice timijana, lovorov list. Kuvate li s gotovim začinskim mešavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost ukusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.






Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/punkufer.hr

Povezane vesti:


>